Україна очікує від держав відгуків на Кримську хартію

Дата: 09 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Україна очікує від послів іноземних держав, які збираються взяти участь у Кримській платформі 23 серпня, відгуків на елементи Кримської хартії. 

Про це під час презентації в МЗС України фотовиставки про дітей бранців Кремля повідомила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джеппар, передає кореспондент видання ZMINA.  

Еміне Джеппар

За її словами, МЗС України напрацювала елементи Кримської хартії. Позаминулого тижня завершився раунд консультацій з кількома десятками послів, яким презентували елементи хартії. 

“Зараз ми очікуємо від них не лише відгуку щодо елементів, а й пропозиції що саме включити в цей документ. Ми вважаємо, що Кримська хартія – це спільний документ, над яким мають працювати країни, що мають активну позицію щодо захисту інтересів України й недопущення легітимізації тимчасової окупації“, – сказала вона. 

Еміне Джеппар назвала стратегічною метою України деокупацію Криму через політико-дипломатичну рамку. 

Водночас вона зауважила, що наразі Росія консолідує свої дипломатичні та економічні інструменти впливу, щоб Кримська платформа не відбулась. 

“Тому що мрія будь-якого злочинця, щоб про злочин ніхто не говорив. РФ домагається, щоб про Крим усі мовчали. Наша ініціатива про те, щоб на поверхні був цей дискурс”, – додала вона. 

Як раніше повідомила заступниця постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева, за підсумками саміту Кримської платформи з деокупації півострова партнери України планують ухвалити відповідну декларацію, що “ґрунтуватиметься на політиці невизнання, питаннях прав людини та на розумінні, що на Кримському півострові відбувається заміщення населення“. 

Президент України Володимир Зеленський 20 жовтня заявив, що мир на Донбасі та деокупація Криму – його пріоритети. Він розповів про створення Кримської платформи, яка працюватиме над питанням деокупації півострова. На думку глави держави, “поки Крим залишається окупованим, а українці й кримські татари регулярно там переслідуються, світ не має забувати про Крим”.

За даними МЗС України, платформа охоплюватиме кілька рівнів. Найвищий – участь лідерів держав у Кримському саміті. 

Наступний рівень Кримської платформи передбачає роботу міністрів закордонних справ і міністрів оборони в межах різноманітних заходів НАТО, ЄС, ООНОБСЄ та Ради Європи

Речниця МЗС Росії Марія Захарова раніше заявила, що російська сторона готова брати участь в ініційованій Україною Кримській платформі, якщо на цьому майданчику обговорюватимуть проблеми півострова: від водопостачання до транспортного сполучення.

Кремлівський куратор у Криму Сергій Аксьонов переконаний, що створення нового міжнародного майданчика не допоможе “повернути Крим”.

Нагадаємо, у сьомі роковини окупації Криму Україна закликає світ доєднатися до Кримської платформи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter