Українці на окупованих територіях мають розуміти, що буде після деокупації – Зеленський

Дата: 20 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Після досягнення миру Київ почне “безпечну реінтеграцію” Донбасу та Криму, користуючись успішним міжнародним досвідом.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив сьогодні з трибуни Верховної Ради, проголошуючи своє послання до парламенту, повідомляє кореспондент видання ZMINA

“Щоб на “Донбас Арені” залунав український гімн, а над Кримом замайорів наш прапор, ми повинні ухвалювати рішення, які наближають деокупацію. Всі українці мають однаково розуміти, що буде після звільнення та повернення наших окупованих територій. Досягнувши миру, ми розпочнемо безпечну реінтеграцію, користуючись успішним міжнародним досвідом. Це – пакет законів про перехідний період, насамперед про відповідальність”, – сказав президент. 

Водночас, він звернув увагу на амністію співвітчизників. 

“Це не про всіх і не про уникнення відповідальності, а про мільйони наших громадян, на чиїх руках немає крові і які зараз знаходяться в заручниках у окупанта. Їм потрібен чіткий сигнал. Їм не варто боятись. Гідне майбутнє – тільки з Україною”, – додав він. 

Також Володимир Зеленський заявив, що для Донбасу після деокупації потрібен буде пакет реінтеграційних законів. На його переконання, постраждалому регіону потрібні будуть особливі економічні умови та ухвалення стратегії розвитку економіки Донецької та Луганської областей, що включатиме податкові та митні преференції, страхування військо-політичних ризиків для інвесторів, арбітраж за міжнародними стандартними.  

Результати соцопитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного з 17 до 19 жовтня

“Мир на Донбасі та деокупація Криму – мої пріоритети. На жаль, у порядку денному “нормандського формату” ніколи не було питання Криму, але воно було і буде завжди у нашому порядку денному. Допоки Крим залишається окупованим, а українці та кримські татари там зазнають регулярних переслідувань, світ не має забути про Крим”, – сказав президент.  

Зеленський також відзначив створення формату “Кримська платформа”,  телеканалу “Дом” та створення можливості для спрощеного вступу дітей з тимчасово окупованих територій в усі українські виші та безкоштовного навчання там. 

“Ми хочемо, щоб люди знали правду про Україну від України, а не від Кисельова”, – додав він. 

Нагадаємо, редакторка інформаційної агенції “Голос Криму” Людмила Щекун розкритикувала стратегію інформаційного повернення Криму, назвавши її “мертвонародженим дитям”, без плану дій до документа. 

Окрім цього, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля спільно з родичами бранців Кремля неодноразово протестували під Офісом президента, заявляючи про ігнорування з боку співробітників офісу родичів незаконно утримуваних Росією громадян України. Рідні політв’язнів нарікали, зокрема, на тривале розроблення законопроєкту “Про соціальний та правовий захист осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter