Офіс Зеленського повністю ігнорує рідних політв’язнів – родичі бранців Кремля

Дата: 21 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Офіс президента України ігнорує прохання родичів незаконно утримуваних Росією громадян про зустріч. 

Акція рідних політв’язнів під Офісом президента України, 21 травня 2020 року

Про це заявили самі родичі політв’язнів, які зібралися 21 травня під Офісом президента з акцією “Пане президенте, поговоріть з нами”, передає кореспондент видання ZMINA

“У родин в’язнів Кремля, які мають право знати, чи робить держава необхідні дії для визволення незаконно ув’язнених у тюрмах тимчасово окупованого Криму та Росії, повністю зупинилася комунікація з Офісом президента. На наші звернення не відповідають. З нами не хочуть зустрічатись і повністю ігнорують”, – пояснив голова Об’єднання родичів політв’язнів Кремля Ігор Котелянець

“Ми ж узагалі нічого не знаємо про ситуацію з нашими рідними, чи ведуться взагалі якісь переговори, чи планується обмін”, – додала Альона Якименко, дружина політв’язня Володимира Якименка

Ігор Котелянець повідомив, що при Офісі президента раніше працювала робоча група з питань підтримки полонених, до якої також входили члени їхніх родин. Проте вона припинила роботу. 

“З тих формулювань, які озвучує Офіс президента, нічого не зрозуміло. Вони загальні й ні про що. Незрозуміло, про яких навіть політв’язнів чи затриманих: на Донбасі, чи в Криму, чи в Росії. Ми сумніваємося взагалі, що ці перемовини ведуться”, – додав очільник Об’єднання родичів політв’язнів Кремля.

На запитання ZMINA про долученість громадської організації до Громадської ради при Офісі президента, яка, зокрема, працюватиме над обмінами утримуваними особами між Росію та Україною, Ігор Котелянець зауважив, що нікого з членів організації та з рідних бранців Кремля до складу ради не запрошували.   

Окрім цього, рідні політв’язнів нарікають на зупинення роботи робочої комісії при Мінреінтеграції, яка призначає матеріальну допомогу в розмірі 100 тисяч гривень на рік. Ці кошти йшли, зокрема, на юридичну допомогу бранців. 

“Комісія не працює через зміну уряду, але вона досі не працює. Це дуже довго. Зараз через це деякі рідні не можуть укласти договори з російськими адвокатами на представлення інтересів бранців”, – наголосив Ігор Котелянець.  

Ігор Котелянець

У коментарі виданню ZMINA дружина політв’язня Володимира Якименка Альона Якименко зазначила, що змушена була терміново заплатити 500 доларів за адвокатку для її чоловіка. Вона повідомила, що Володимира Якименка незаконно утримують у місті Пугачов Саратовської області, а кваліфікованого адвоката довелося наймати не з цього міста, а з області. Родина змушена покривати також дорожні витрати захисниці.  

“Якісна юридична допомога вкрай важлива в таких політично мотивованих справах. Без цього ситуація лише погіршується”, – прокоментувала вона. 

Окрім цього, рідні політв’язнів нарікають, що Офіс президента не передає до Верховної Ради законопроєкту про підтримку бранців Кремля

“Цей закон потрібен, щоб була постійна політика зобов’язань зі звільнення політв’язнів та їхня підтримка на системному рівні. Без закону ніхто не працює. Ми бачились із Володимиром Зеленським після його інавгурації, і він пообіцяв, що зареєструє документ у Верховній Раді як президентський, що його треба лишень підкоригувати. Над законопроєктом працювали спільно державні органи та профільні громадські організації, і от пів року вже пройшло, а він не подав його в парламент. У нас немає жодної інформації, що з цим законопроєктом. Якщо щось у ньому проблемне, то де робоча група, яка виправлятиме недоліки?” – запитує Ігор Котелянець. 

Як повідомляє кореспондент, в акції взяли участь рідні, зокрема, Ігоря Кияшка, Володимира Дудки, Олексія Бессарабова, Олександра Марченка, Олександра Шумкова, які приїхали з різних регіонів України. Однак ніхто з представників президента до родичів бранців Кремля не вийшов. Вони зареєстрували своє звернення до Володимира Зеленського в канцелярії.

Організатори заходу пообіцяли провести масові акції, якщо надалі не буде реакції від президента України.  

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський анонсував обмін полоненими за формулою “всіх на всіх”, і 16 квітня відбувся обмін утримуваними з Росією через незаконні збройні формування Донеччини та Луганщини. 

Голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук під час онлайн-дискусії не погодилась із твердженням президента, що обмін 16 квітня відбувся за формулою “всіх на всіх”. За її словами, це був обмін “всіх підтверджених на всіх підтверджених”. Вона також зазначила, що громадські організації не знають, з ким комунікувати в Офісі президента в питанні незаконно утримуваних Росією громадян України. 

Нагадаємо, за даними українських правозахисних організацій, щонайменше 92 громадян України є політичними в’язнями в РФ та окупованому нею Криму. Із них 80 – це кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter