Родичі політв’язнів просять Зеленського пришвидшитись із законопроєктом про підтримку бранців Кремля

Дата: 13 Лютого 2020
A+ A- Підписатися
Рідні громадян України, незаконно утримуваних у Росії та на окупованих територіях, просять Офіс президента пришвидшитись із законопроєктом, що надає державні гарантії політв’язням. 
 

Таке прохання під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з прав людини на Херсонщині озвучив голова Об’єднання родичів в’язнів Кремля Ігор Котелянець, передає кореспондент видання ZMINA

“В Україні протягом чотирьох років не вирішується питання законодавчого врегулювання підтримки політичних в’язнів та їхніх родин. Того, яке б дало сигнал, що за волю бранців Кремля боротимуться, що їх підтримуватимуть, допоки вони не повернуться”, – сказав правозахисник і додав, що такий закон важливий, адже Росія продовжує створювати нові кейси політв’язнів. 
 
За його словами, станом на 2019 рік було зареєстровано сім законопроєктів, які б мали врегулювати це питання, але жоден з них не ухвалено. Окрім цього, жоден документ, на переконання правозахисників, не був досконалим, оскільки не відповідав міжнародним стандартам, міжнародному законодавству або повною мірою не вирішував проблем родин політичних в’язнів.
 
“Станом на осінь 2019 року розробили новий законопроєкт за ініціативи Міністерства ветеранів та окупованих територій – “Про соціальний та правовий захист осіб, незаконно позбавлених волі”. 9 листопада його презентували, і він уже три місяці перебуває на розгляді Офісу президента. Ми просимо народних депутатів ставити питання перед Офісом президента, щоб це питання вирішувалося”, – звернувся правозахисник. 
 
Ігор Котелянець нагадав, що, поки немає відповідного закону, в Україні діє постанова Мінветеранів №328, яка уможливлює грошову допомогу в 100 тисяч гривень. Однак правозахисник вказує на невмотивовані відмови з боку комісії, яка працює при Мінветеранів, у наданні такої допомоги.
 
“Є випадки відмов сім’ям кримських татар, зокрема де є багато дітей. Немає притомної комунікації, що не так з поданими документами”, – повідомив він народним депутатам. 
 
Голова Комітету Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що законопроєкт про бранців Кремля готовий. Парламент очікує остаточної редакції документа від Офісу президента.
Це підтвердив також представник президента в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич. За його словами, цей документ наразі влаштовує всі зацікавлені сторони. Він вважає, що законопроєкт зареєструють найближчим часом.
 

За даними Об’єднання родичів в’язнів Кремля, щонайменше 95 громадян України на сьогодні є незаконно ув’язненими на території Криму або Російської Федерації. Якщо ж до цієї статистики додати людей, які перебувають під домашнім арештом або яким заборонили виїжджати з Криму, то кількість сягає 116 осіб. 90% із цієї категорії громадян – кримські татари.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила під час засідання комітету про 116 незаконно утримуваних Росією громадян України. 
 
Нагадаємо, у липні 2019 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт “Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами”. Однак документ розкритикували правозахисники. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter