На Банковій вкотре протестують родичі політв’язнів та полонених: Зеленський їх не чує

Дата: 11 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Під Офісом президента сьогодні вранці зібрались рідні громадян України, яких незаконно утримує Росія та її формування. Протягом двох днів учасники акції вимагатимуть зустрічі з президентом. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

Рідні бранців Кремля нарікають, що попри обіцянку президента України Володимира Зеленського обміну утримуваними українцями у форматі всіх на всіх не відбувається. Окрім цього, ніхто з учасників перемовного процесу не спілкується з родичами політв’язнів та полонених. 

“Нас не чують. У ЗМІ лунають лишень його (президента – Ред.) заяви, то перемовини не припиняються, то продовжаться після закінчення коронавірусної епідемії. Але ми не бачимо цих процесів, ми не розуміємо, що відбувається з цих питань. Ніхто з родичами не говорить вже тривалий час”, – сказала тітка політв’язня Олександра Шумкова Людмила Шумкова.   

Людмила Шумкова

За її словами, Офіс президента перенаправляє звернення родичів політв’язнів до Міністерства юстиції, Міністерства закордонних справ або до Офісу Уповноваженої Верховної Ради з прав людини

“А ці відомства не відповідають по суті звернення, адже вони не ведуть перемовини з Росією про звільнення українців. Ті відповідають про загальноприйняту практику передачі засуджених громадян в межах конвенції”, – додала вона. 

Учасники заходу нарікають, що при Офісі президента припинила діяти робоча група з питань підтримки полонених та безвісти зниклих, до якої також входили члени їхніх родин. Раніше рідні мали змогу щомісяця відвідувати Офіс та ознайомлюватись із ситуацією щодо звільнення незаконно утримуваних Росією та її формуваннями громадян. 

“Ми не розуміємо, чому припинили роботу цієї комісії”, – каже голова Об’єднання родичів політв’язнів Кремля Ігор Котелянець

Окрім того, вже 7 місяців Офіс президента не реєструє у Верховній Раді законопроєкт про соціальний та правовий захист політв’язнів та військовополонених. 

Разом з тим, протестуючі вимагають відновлення діяльності робочої комісії при Мінреінтеграції, яка призначає матеріальну допомогу в розмірі 100 тисяч гривень. Ці кошти йшли, зокрема, на юридичну допомогу бранців. Мінреінтеграції повідомило виданню ZMINA, що відновить роботу комісії після упорядкування нормативної бази уряду. Однак термінів не назвало.

Протестуючі також вимагають створення робочої Комісії з питань зниклих безвісти за особливих обставин. 

“Два роки родичам безвісти зниклим не пояснюють, чому не створена комісія”, – прокоментував Ігор Котелянець. Напередодні парламентський комітет з прав людини звинуватив секретаріат Кабінету Міністрів у саботажі створення цієї комісії.  

“Якби Володимир Зеленський з нами зустрівся, ми б змогли обговорити ці виклики і могли б зрозуміти, що відбувається. Поки що держава відмовилась від допомоги нам та комунікації, і ми не розуміємо, чи в державі вже немає пріоритету повернення наших людей чи це посадовці не розуміють важливості питання”, – сказав Ігор Котелянець. 

Окрім цього, в акції взяли участь родичі потерпілих від работоргівлі у Росії, яких примушували розповсюджувати наркотики та які перебувають наразі у російських тюрмах. 

Біля Офісу президента відбувається акція родичів полонених та зниклих безвісти. Вони вимагають від президента, зокрема, поспілкуватись з ними про перемовини з Росією щодо обміну утримуваними людьми.

Опубліковано ZMINA. Центр прав людини Четвер, 11 червня 2020 р.

Нагадаємо, станом на 10 червня правозахисники оновили список політичних в’язнів. Усього у тюрмах Росії та тимчасово окупованому Криму наразі перебуває 94 людей.  71 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язнів вже отримали вироки у кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter