У МЗС України відкрили фотовиставку про дітей бранців Кремля

Дата: 09 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Міністерстві закордонних справ відкрили виставку “Бути вірним собі – це не злочин”, присвячену кримським дітям, які позбавлені одного з батьків через політичне переслідування Росії. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

За даними координаторки громадської ініціативи “Кримське дитинство” Муміне Салієвої, внаслідок незаконного переслідування Російської Федерації 191 дитина лишилася без батьків. 

Виставка містить короткі дані політв’язнів з фотографіями їхніх дітей. За словами першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джеппар, це активісти громадської ініціативи “Кримська солідарність“, які намагалися координувати допомогу іншим бранцям Кремля на півострові та їхнім родинам: робити передачі в СІЗО та виправні колонії, через свої мобільні телефони розповідати про політичне переслідування в Криму.

Виставка містить історії про вчителя фізкультури Сервера Закір’яєва і Батько 12 дітей.; економіста Різу Умєрова і Батько чотирьох дітей. ; електрика Айдера Джеппарова і Батько восьми дітей.; газоелектрозварювальника Біляла Адізова і Батько сімох дітей.; юриста Теймура Абдуллаєва і Батько п'ятьох дітей.; штукатура, маляра Енвера Мамутова і Батько п'ятьох дітей.; будівельника Яшара Муєдінова і Батько шістьох дітей. ; столяра Раїма Айвазова і Батько двох дітей. ; вчителя фізики Руслана Сулейманова і Батько чотирьох дітей. Син Муса Сулейманов загинув. .

Муміне Салієва повідомила, що після обшуків російських силовиків у дітей починаються або загострюються хвороби. Вони потребують психологічної реабілітації та медичної допомоги. 

Муміне Салієва

“За кожним політичним переслідуванням криється людська історія. Хлопчики правозахисника та координатора Сервера Мустафаєва, до прикладу, щодня збирають з лего проєкти та будуть плани, як можна звільнити свого тата. А в його доньки Джелівен, яка перенесла після обшуку важку травму та стрес, виявили остеохондрому, пов’язану з психосоматичним станом дитини. У кожної дитини – окрема травма, але серед них у 27 дітей є тяжкі медичні діагнози”, – сказала вона.  

“Кожен іноземний гість, кожен міністр закордонних справ іншої держави, який прибуватиме на перемовини, проходитиме повз ці обличчя. Він бачитиме ці історії. Це нагадуватиме йому про незаконну окупацію Криму і про необхідність рішучих дій, щоб її припинити”, – додав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

Виставку ініціювала перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джепарова. В організації виставки також узяли участь громадська ініціатива “Кримська солідарність” та Меджліс кримськотатарського народу.  

Нагадаємо, згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter