У сьомі роковини окупації Криму Україна закликає світ доєднатися до Кримської платформи

Дата: 26 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

До Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим і Севастополя міжнародні партнери висловлюють підтримку Україні, водночас сама Україна закликає країни приєднатися до Кримської платформи. 

Президент України Володимир Зеленський під час свого відеозвернення назвав Крим украденим серцем України. 

“Крим був серцем України. Сонячним, добрим, світлим. Сім років тому в нас вирвали серце. Ми ніколи не забудемо, хто це зробив, і ніколи не забудемо, хто дозволив це зробити. Дехто переконував, що вирвав наше серце законно і ввічливо, а тепер, стискаючи його в руках, щиро дивується, чому Україна ображена, чому не хоче мати добрих відносин, чому стільки ненависті, чому Україна не може цього забути й пробачити… Треба повернути її серце, повернути Крим”, – сказав президент.

Він також підписав указ про заходи, спрямовані на деокупацію і реінтеграцію окупованого Криму, і наголосив, що деокупація Криму – це завдання для світової спільноти, яка зараз об’єднується на майданчику Кримської платформи. 

МЗС України закликало міжнародну спільноту посилити політичний та санкційний тиск на Росію, щоб схилити її до звільнення захоплених українських територій, звільнення полонених і політичних в’язнів, а також до виконання міжнародних судових рішень.

“Росія захопила Крим шляхом збройної агресії і зробила спробу його протиправної анексії, посилаючись на незаконний і сфальсифікований референдум. Тим самим вона грубо порушила основні принципи міжнародного права і підірвала систему безпеки в Європі та світі”, ‒ мовиться в повідомленні українського зовнішньополітичного відомства.

МЗС нагадує, що з початку окупації Росія проводить злочинну політику колонізації та асиміляції півострова.

“Це здійснюється через системні порушення прав людини, жорстокі репресії проти всіх, хто має мужність протистояти окупації. Обмежуються національні, культурні, релігійні права етнічних українців і кримських татар, переслідується Православна церква України. Пригнічується свобода слова, знищено незалежні засоби масової інформації, – сказано в заяві.

Відомство також наголосило, що підконтрольна Росії влада “цілеспрямовано переслідує кримських татар – корінний народ півострова, який не сприймає окупацію”.

“Росія намагається криміналізувати всіх незгодних, незаконно затримує їх і засуджує за сфальсифікованими звинуваченнями в “тероризмі” й “екстремізмі”. Ще у 2016 році Росія заборонила Меджліс кримськотатарського народу і Представницький орган кримськотатарського народу., а всі його члени були оголошені поза законом. Незважаючи на рішення Міжнародного суду ООН 2017 року, Меджліс залишається забороненим досі”, – йдеться в повідомленні.

Серед іншого в міністерстві нагадали що Росія “проводить посилену мілітаризацію Криму“.

“Півострів, який до окупації був відомий як курортна зона України, перетворено на російську військову базу, що становить загрозу не тільки для України, але й для інших держав регіону, серед яких країни НАТО і ЄС…” – наголошує МЗС і додає, що Україна продовжує консолідувати міжнародні зусилля, щоб домогтися повної деокупації Криму і Севастополя та притягнення Росії до відповідальності за її злочини.

В українському МЗС закликали всіх партнерів приєднатися до Кримської платформи – нового міжнародного координаційного формату.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у своїй заяві підкреслила, що боротьба за повернення Криму триває.

Про підтримку позиції України в питанні деокупації Криму раніше заявили державний секретар США Ентоні Блінкен та верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив про солідарність з Україною і назвав вторгнення Росії в Україну та захоплення Криму “нахабним запереченням сучасного міжнародного порядку”.

Ентоні Блінкен

За його словами, російська окупація та посилення мілітаризації Кримського півострова мають наслідки далеко за межами України, що загрожує загальній світовій безпеці. 

“Російська окупаційна влада провела жорстоку кампанію репресій проти кримських татар, етнічних українців та представників інших етнічних меншин і релігійних груп у Криму. Російська окупаційна влада вдалася до обшуків у мечетях та приватних помешканнях, витіснила з півострова незалежні ЗМІ та призначила тривалі тюремні вироки тим, хто наважився виступити проти окупації”, – ідеться в заяві держсекретаря США.

США закликали Росію, зокрема, негайно припинити окупацію Криму, звільнити всіх українських політичних в’язнів, яких вона несправедливо утримує, та повернути Україні повний контроль над півостровом. США також привітали Кримську платформу і сподіваються на продовження співпраці з Україною та партнерами для деокупації півострова.

Японія підтримала суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України й заявила, що ніколи не визнає російської анексії Криму.

“З нагоди Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя ще раз нагадуємо про незмінну підтримку уряду Японії суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України й наголошуємо, що Японія ніколи не визнає заявленої Росією “анексії” Криму”, – мовиться в заяві Посольства Японії в Україні.

Нагадаємо, 26 лютого відзначають День спротиву окупації Криму. Цього дня у 2014 році перед будівлею Верховної Ради Автономної Республіки Крим відбувся мітинг на підтримку територіальної цілісності України. Мітингувальникам тоді протистояли проросійські активісти, серед них – партія “Русское единство”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter