Україна має виплатити компенсацію чоловіку, якого ув’язнили зі СНІДом та туберкульозом

Дата: 10 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення в справі “Поворозний проти України”, яким призначив компенсацію в розмірі 7,5 тис. євро Олександру Поворозному за порушення Україною щодо нього статті про ненадання належного лікування в місцях несвободи.

Про це повідомила адвокатка Української Гельсінської спілки з прав людини Олена Сапожнікова. 

4 червня 2020 року Європейський суд з прав людини виніс рішення «Поворозний проти України» за статтею 3 Конвенції про…

Опубліковано Оленою Сапожніковою Вівторок, 9 червня 2020 р.

Понад дев’ять років тому Поворозного взяли під варту. Суддям у Чернівцях, які ухвалювали це рішення, чоловік пояснював, що має низку захворювань, зокрема туберкульоз лімфатичних вузлів, СНІД четвертої клінічної стадії та гепатит С, а тому просив для себе інший запобіжний захід. У СІЗО йому не могли надати необхідного лікування, тож через півтора року перебування в ізоляторі загальний стан здоров’я чоловіка почав різко погіршуватися. Незважаючи на це, Поворозного засудили до одного року та шести місяців.

У липні 2012 року, коли Поворозного привезли до Голопристанської виправної колонії № 7 у Херсонській області, йому одразу поставили діагноз ВІЛ-інфекція (IV клінічна стадія – СНІД), туберкульоз, а також супутні захворювання. Деякі з цих захворювань унеможливлюють перебування в колонії та потребують спеціалізованого стаціонарного лікування, однак адміністрація установи проігнорувала цей факт.

“Коли Олександр потрапив до слідчого ізолятора, то в нього було 85 CD-клітин, а у вересні 2012 року в колонії кількість їх зменшилася до 27 клітин та було 300 000 лімфонавантаження”, – розповіла Сапожнікова. 

У 2013 році, коли чоловік попросив допомоги в правозахисників, його адвокатка звернулася до ЄСПЛ з вимогою терміново скерувати Олександра на лікування, оскільки його життю загрожувала небезпека. Згодом суд звернувся до уряду України, а той відповідно передав запити до всіх державних органів, зокрема до колонії, де відбував покарання чоловік.

“Одразу ставлення до Олександра змінилося, до нього почали приходити лікарі та оглядати, запитувати, як вони можуть йому допомогти. Зі свого боку адміністрація колонії ініціювала звернення до суду щодо звільнення його за станом здоров’я, і вже 28 січня 2013 року Олександра було звільнено, після чого він зміг пройти стаціонарне лікування, завдяки чому залишився живим”, – каже захисниця в’язня.

Сапожнікова додала, що грошова компенсація, призначена Поворозному, не може повернути його попередній стан здоров’я, але, можливо, покаже державі, що дешевше було б обрати йому інший запобіжний захід. 

Нагадаємо, згідно зі звітом ЄСПЛ за минулий рік, майже 15% зареєстрованих там скарг стосуються звинувачень проти України. Всього за рік кількість скарг збільшилась із 7250 до 8850. Майже 1300 нових скарг щодо України, які надійшли минулого року до ЄСПЛ, стосуються подій на Донбасі.

Водночас за десять років Україна не виконала 67% зі 117 провідних рішень Європейського суду з прав людини проти України. Під провідними мають на увазі ті рішення, які визначають нову значну або системну проблему в країні.

Також відомо, що із 2015 року Україна виплатила понад мільярд гривень за доведені в ЄСПЛ порушення прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter