Україна має план повернення Криму, і це реалістично – Сирський

Дата: 24 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що Україна має план повернення Криму і що це здійсненна місія.

Таку заяву він зробив в інтерв’ю The Guardian.

Олександр Сирський

За його словами, Київ має план повернення Криму більш ніж через десять років після того, як Володимир Путін незаконно анексував його.

“Чи справді це можливо? Це реалістично. Звичайно, це велика військова таємниця”, – сказав генерал.

Сирський також додав, ЗСУ зроблять “усе можливе, щоб досягти міжнародно визнаних кордонів 1991 року”.

“Ми повинні перемогти… щоб звільнити наших громадян, які перебувають на окупованих територіях, які страждають”. 

Водночас він запевнив, що знає, як перемогти Росію.

“Але я знаю, що ми переможемо. Я знаю, як я повинен це зробити. І я впевнений, що ми це зробимо”, – підсумував Сирський.

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.

Нещодавнє опитування КМІС свідчить, що 55% українців проти територіальних поступок, а 32% допускають поступки деякими територіями заради миру. Утім, у питанні для респондентів не було окреслено, яких саме українських територій. 

Читайте також: Світ відкриє дорогу в пекло, якщо змушуватиме Україну до поступок своїми територіями заради миру

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Нагадаємо, 2023 року Представництво президента України в АРК спільно з Національним агентством з питань державної служби та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій ініціювало експериментальний проєкт із формування резерву працівників для деокупованих територій.

Станом на кінець травня 2024 року понад 2 500 державних службовців записалися до експериментального проєкту з формування кадрового резерву для деокупованих у майбутньому територій України.

До резерву публічних службовців для Криму можуть записатися всі охочі. Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оприлюднив детальний алгоритм дій для громадян, які бажають зареєструватися до резерву фахівців для роботи на деокупованих територіях.

2023 року Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України” (реєстр. № 9591). ZMINA детально розповіла, що саме передбачає закон, чому правозахисники закликають його ухвалити і як він допоможе реінтеграції звільнених територій та українській економіці.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter