У Раді Європи занепокоєні порушенням права переселенців в Україні

Дата: 08 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Постанова Кабміну №365 порушує стандарти Європейської конвенції з прав людини.

Про це заявив спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи по Україні Режіс Брійа, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

“Ми зробили висновок, що постанови, зокрема №365, хоч і вирішують критично важливі питання, але деякі положення, які стосуються, до прикладу, верифікації переселенців порушують стандарти Ради Європи та Європейської конвенції з прав людини. Будь-яка країна має право проводити верифікацію законності соцвиплат чи пенсій, проте запроваджений механізм порушує права людини і викликає дуже велике занепокоєння з точки зору дотримання стандартів Ради Європи. Це може створювати дискримінацію переселенців, втручатись свободу пересування та особисте життя”, – каже Режіс Брійа.

“Рада Європи заохочує уряд та парламент проводити додаткові заходи для покращення загальної ситуації і робити все необхідне, аби повністю відповідати міжнародним стандартам”, – додає він.

Представник Генерального секретаря Ради Європи закликав органи влади в Україні реагувати, коли вимушені переселенці просять допомоги, надаючи максимальний пріорітет відповідності Європейській конвенції з прав людини.

Голова Комітету з прав людини Верховної Ради України Григорій Немиря нагадав про узалежнення надання макрофінансової допомоги з боку ЄС з дотриманням прав і свобод переселенців.

“Я чув заяви від міністра фінансів та прем’єр-міністра, що ми отримаємо цього року величезну допомогу, в тому числі від ЄС. Я хочу нагадати, однією з умов надання макрофінансової допомоги є виконання зобов’язань перед внутрішньо переміщеними людьми. Якщо це не буде зроблене, постане питання, хто відповідає за те, що не прийдуть мільярди євро. Це не іграшки. Йдеться фактично про питання виживання держави”, – сказав голова комітету.

Раніше повідомлялось, що Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська різко розкритикувала Мінсоцполітики через постанову №365. Вона наголосила, що постанова звужує права переселенців та містить дискримінаційні норми.

Також раніше правозахисники обурювались постановою №637, який, за їхніми словами, має посилити контроль за переселенцями та втручатися в їхнє особисте життя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter