У журналіста з Нової Каховки Сергія Цигіпи, засудженого РФ за “шпигунство”, з’явилася пухлина

Дата: 16 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У журналіста та письменника з Нової Каховки Сергія Цигіпи, засудженого Росією у кримінальній справі про “шпигунство”, з’явилася пухлина розміром з перепелине яйце.

Про це інформує “Супільне” з посиланням на дружину журналіста Олену Цигіпу.

Сергій Цигіпа

За її словами, українця планують етапувати до колонії суворого режиму на території РФ.

“Почуває себе не дуже добре. У нього завжди були проблеми з тиском і серцем, і до цього списку додалися проблеми з пухлиною на спині. Сергій написав, що був лікар. Він оглянув його, але сказав, що це не страшно, що це просто жировик і пішов. На цьому усе діагностування й медичний огляд було закінчено”, – зазначила вона.

За словами Олени, чоловіка тримають у тимчасово окупованому Сімферополі. Його планують етапувати на територію Росії до колонії суворого режиму, але поки що не відомо куди.

Напередодні правозахисна організація Кримський процес повідомила, що незаконний “Третій апеляційний суд” в тимчасово окупованому Криму  відхилив перегляд вироку Сергію Цигіпі.

6 жовтня повідомлялося, що підконтрольний Кремлю незаконний “Верховний суд Республіки Крим” засудив до 13 років позбавлення волі журналіста з Нової Каховки Сергія Цигіпу у справі про “шпигунство”.

Як відомо, Сергія Цигіпу, журналіста і письменника з Нової Каховки, окупанти утримують у полоні півтора року. Його викрали за активну проукраїнську позицію та журналістську діяльність. Завдяки його зусиллям у місті був проведений масовий захід громадянської непокори. Цигіпа також активно вів волонтерську діяльність, допомагав людям їжею та ліками. Після його затримання зв’язок з ним перервався, і його рідні деякий час не знали, де він і що з ним.

У жовтні 2023 року правозахисники оприлюднили прізвища 22 представників окупаційної влади, які відмовляють у лікуванні кримським політв’язням. Серед цих фігурантів чорного списку є ті, чия бездіяльність призвела до загибелі бранців Кремля Джеміля Гафарова та Костянтина Ширінга. Кримські правозахисники закликають країни вводити жорсткі санкції проти порушників прав людини на тимчасово окупованих територіях.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чатбот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості. 

Як відомо, цього тижня Сенат США проголосував за пакетний законопроєкт, який передбачає 61 млрд доларів для України. Але цей проєкт зіткнувся з опором у Палаті представників та критикою Дональда Трампа, який, зокрема, наполягає на наданні Україні допомоги не у вигляді безповоротних коштів, а у вигляді кредиту.

Спікер Джонсон раніше заявив, що не винесе на голосування законопроєкт, який не містить кроків із захисту південного кордону США. Але деякі республіканці вже публічно тиснуть на Джонсона, вимагаючи схвалення документа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter