У США вимагають реабілітувати понад дві сотні засуджених за чаклунство в ХVII столітті, більшість із яких жінки

Дата: 01 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У США правозахисники об’єдналися в ініціативу під назвою Massachusetts Witch-Hunt Justice Project, закликаючи виправдати сотні людей, більшість із яких жінки, засуджених у ХVII столітті за нібито чаклунство. 

Про це вони розповіли на сайті ініціативи. 

Ілюстраційне зображення суду над жінкою, звинуваченою у відомстві. Фото: worldhistory.org

Массачусетський судовий процес щодо чаклунства відбувався між 1638 і 1693 роками. Тоді за нібито чаклунство засудили щонайменше 217 людей. 

Правозахисники, які створили ініціативу, кажуть, що, “очищаючи імена жертв минулого, ми вшановуємо мертвих та навчаємо живих”. 

“Ділячись історією минулого полювання на відьом, ми вчимося виявляти та зупиняти подібні репресивні дії в сьогоденні”, – кажуть активісти. 

На сайті ініціативи зібрали імена засуджених: першою страченою стала Маргарет Джонс із Чарлстауна, яку повісили в Бостоні 15 червня 1648 року. Нині під петицією із закликом виправдати всіх засуджених за чаклунство поставили свої підписи вже понад півтори тисячі людей. 

У 2001 році Палата представників штату Массачусетс визнала невинуватими учасниць та учасників так званого процесу над салемськими відьмами. Внаслідок нього стратили 19 жінок, ще одного чоловіка розчавили камінням, а від 175 до 200 людей опинилися за ґратами. 

Фото: Margaret McLaughlin

Обговорення щодо виправдання засуджених за чаклунство лунають не лише в США. Кілька років тому в Шотландії парламент підтримав відповідний законопроєкт про реабілітацію. У країні питанням перегляду середньовічних вироків займається ініціатива “Відьми Шотландії”. 

Активістки пояснюють, що стереотипні чаклунські атрибути, які могли стати однією з причин звинувачень за часів плювання на відьом, були притаманні жінкам, що варили пиво як альтернативу непитній воді.

У котлах готували алкоголь, мітлу вішали над дверима як символ наявності свіжого пива, кішок тримали для вилову мишей, а гострі капелюхи надягали для помітності на ринку. Дослідниці вважають, що коли пивоваріння почало давати великий прибуток, то чоловіки поступово витіснили жінок з цієї галузі.

Чаклунок та чаклунів звинувачували, наприклад, в організації штормів для потоплення кораблів, у зустрічах з дияволом, у насиланні похмілля на знайомих і перетворенні на тварин і птахів. Засуджених зазвичай душили, а потім спалювали на вогнищі, щоб не залишити тіл для поховання. Чимало людей катували перед смертю, позбавляючи сну, вириваючи нігті, а також проколюючи шкіру голками.

Нагадаємо, що у 2018 році влада Норвегії вибачилася перед норвезькими жінками, які під час Другої світової війни мали інтимні стосунки з німецькими військовими й народили від них дітей. Після війни чимало жінок, яких у суспільстві називали “німецькі дівчата”, звинуватили в зраді й колабораціонізмі, позбавляли громадянських прав, саджали до в’язниці, а іноді навіть висилали до Німеччини разом з дітьми. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter