Норвегія вибачилася перед жінками, які мали стосунки з нацистами: раніше їх саджали до в’язниць та висилали з країни

Дата: 19 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Прем’єр-міністерка Норвегії Ерна Солберг вибачилася перед норвезькими жінками, які під час Другої світової війни мали інтимні стосунки з німецькими військовими і народили від них дітей.  

Про це повідомляє BBC.

Нацистські війська вторглися в Норвегію у квітні 1940 року та покинули країну лише через п’ять років. За оцінками експертів, близько 50 тисяч норвезьких жінок мали сексуальні стосунки з німецькими солдатами та народили від них майже 12 тисяч дітей. 

Після війни норвезьких жінок, яких у суспільстві називали “німецькі дівчата”, звинуватили у зраді і колабораціонізмі, позбавляли громадянських прав, саджали до в’язниці, а іноді навіть висилали до Німеччини разом з дітьми. Також відомо, що чоловіків, які мали стосунки з німецькими жінками під час війни, не карали так жорстко.

Деякі з дітей самі є жертвами репресій: їх могли відібрати у батьків і передати в прийомні сім’ї. У 2007 році група з кількох таких дітей подала позов до Європейського суду з прав людини, проте розглядати справу там відмовилися через те, що з моменту можливих порушень прав минуло занадто багато часу.

“Молоді норвезькі дівчата і жінки, що мали стосунки з німецькими солдатами або підозрювалися в цьому, стали жертвами негідного ставлення. Норвезька влада порушила фундаментальні принципи, які говорять про те, що громадян не можна покарати і відправити до в’язниці без суду та слідства. Для багатьох це було звичайними підлітковим коханням, для когось – коханням усього життя, для інших – невинним фліртом, який зрештою визначив їхню подальшу долю. Сьогодні від імені уряду я хочу вибачитися”, – заявила Солберг на засіданні уряду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter