У Росії під арештом тримають українця за публікацію у мережі гасла “Слава Україні”

Дата: 26 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії Тверський районний суд Москви втретє заарештував на 12 діб громадянина України Сергія Гулька за статтею про демонстрацію екстремістської символіки. 

Про це розповідає “Медіазона”. 

Фото: SOTA

Сергій Гулько – студент факультету фундаментальної медицини МДУ, в якому вчився шість років, судячи зі слів його партнерки. 

Публікацію в інстаграмі, через яку його тримають під вартою, він зробив у перші місяці повномасштабного російського вторгнення в Україну. 

“Бомбили моє місто, бомбили мою країну, і внаслідок цього вмирали близькі мені люди”, – пояснював він на суді.  

Хлопця тричі підряд помістили під арешт. Цю практику російська влада почала застосовувати кілька років тому, а ZMINA розповідала про один з перших випадків такого тиску, коли активістку силовики затримали прямо на виході зі спецприймальника, щоб знову арештувати.

Попри те, що Гулько знаходиться під арештом, російський суд зобов’язав його покинути територію РФ за три дні. Сам хлопець вважає, що російські силовики почали переслідувати його після доносу однокурсника. 

“Він (однокурсник. – Ред.) назбирав ось ці скриншоти, два роки чекав, щоб перед випуском з університету (донести силовикам. – Ред.)”, – каже партнерка Сергія Яна

Нагадаємо, що російський суд відхилив апеляційну скаргу на арешт кримчанки Леніє Умерової, якій раніше продовжили тримання під вартою до 4 травня. 

Дівчину росіяни затримали в грудні 2022 року на російсько-грузинському кордоні, коли вона намагалася потрапити до Криму. Їй треба було доглядати за батьком після того, як той пройшов курс лікування від онкології. Відтоді вона перебуває у неволі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter