У російській колонії погіршився стан здоров’я в кримського політв’язня Івана Яцкіна

Дата: 21 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У кримського політв’язня Івана Яцкіна, незаконно засудженого в тимчасово окупованому Криму до 11 років ув’язнення за звинуваченням у “держзраді”, погіршився стан здоров’я в російській колонії.

Про це “Суспільному Крим” повідомила його дружина Гульнара Кадирова.

Іван Яцкін

За словами дружини, у її чоловіка зіпсувався зір. 

“Писати йому стало ще важче. Через харчування та умови утримання в нього проблеми із зубами, лікувати їх у колонії просто немає можливості”, – розповіла вона. 

За її даними, співробітники російської колонії “в різний спосіб провокують Івана на порушення для того, щоб відправити до штрафного ізолятора”.

Якось його помістили до ШІЗО, протримали добу без взуття (зимою в Кемеровській області Росії), залишивши при цьому відкрите вікно. На мій погляд, це провокація з подальшою можливістю збільшення строку.

Гульнара Кадирова

Російська Федеральна служба виконання покарань публічно не коментувала заяв рідних та захисту Яцкіна. Видання ZMINA надіслала російському відомству запит про коментар. 

Відомо, що до арешту політв’язень переніс низку операцій, пов’язаних із тромбофлебітом, періодично проходив планове профілактичне лікування. Своєю чергою це основне захворювання викликало в нього супутнє – трофічні виразки нижньої кінцівки, які спричиняють болючі відчуття.

Раніше повідомлялося, що після прибуття до колонії в грудні 2021 року чоловіку не надавали базової медичної допомоги.

“Ще в Лефортові, коли Івана помістили в камеру з якимось “борцем”, у них стався конфлікт, під час якого Івану отримав травми. З боку медперсоналу серйозних травм у Івана виявлено не було, але до сьогодні в нього спостерігаються болі в грудній клітці (за словами медиків, це остеохондроз) і постійний сильний головний біль”, – розповіла Гульнара Кадирова.

Нагадаємо, уродженця села Войкове Первомайського району Криму Івана Яцкіна затримали 16 жовтня 2019 року. Відомо, що чоловік займав активну й відверту проукраїнську позицію.

Російське слідство звинувачує його в тому, що, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, він за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими з-поміж правоохоронців, “збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС у Республіці Крим”. А перебуваючи з квітня до липня того ж року на території України, “через інтернет та під час особистих зустрічей зі співробітниками СБУ” передав їм ці дані, що становлять державну таємницю.

Яцкін свою провину не визнає. На запит “Крим.Реалії” в СБУ повідомили, що Іван Яцкін не співпрацював зі Службою безпеки України.

У червні 2022 року Верховний суд Росії відхилив касаційну скаргу на вирок стосовно кримчанина Івана Яцкіна, засудженого до 11 років колонії за звинуваченням у “держзраді”.

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 181 людину. Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія переслідує політв’язнів у Криму

ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають небайдужих громадян писати їм листи. Напишіть листа Івану Яцкіну, якщо ви перебуваєте за межами України. 

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter