Сімферопольське СІЗО замість медичної допомоги тисне на політв’язня Івана Яцкіна – адвокат

Дата: 16 Липня 2021
A+ A- Підписатися

В українського бранця Кремля Івана Яцкіна, який перебуває в Сімферопольському СІЗО, загострилися проблеми зі здоров’ям. Медики не надають йому необхідної медичної допомоги. 

Про це розповів російський адвокат Микола Полозов на своїй фейсбук-сторінці

Іван Яцкін

Захисник зустрівся з Іваном Яцкіним у Сімферопольському СІЗО, де той очікує на розгляд апеляційною інстанцією скарги на вирок.

Адвокат повідомив, що в Яцкіна загострилося хронічне захворювання ніг: запалення судин і утворення трофічних виразок.

“На додаток нелюдськи поводилися в СІЗО “Лефортово”, коли Івана Яцкіна в одних капцях вивели на мороз, де він дістав обмороження ніг. Через усі ці обставини він зараз потерпає від болю, але попри це не отримує належного лікування та медикаментозного забезпечення. Знеболювальні йому в принципі не дають, а від виразок буквально позавчора фельдшер видав якусь мазь, до того ж без упаковки та інструкції з використання”, – розповів Полозов.

Іван Яцкін кілька разів на тиждень пише заяви про надання йому медичної допомоги, проте адміністрація СІЗО їх просто ігнорує. Не реагують і на заяву про здійснення діагностики судин нижніх кінцівок і проведення МРТ.

Адвокат також повідомив, що оперативники СІЗО активно почали створювати неприйнятні умови тримання Яцкіна.

За його словами, порушуючи закон, до політв’язня допустили одного з фігурантів кримінальної справи – високопоставленого співробітника кримської “поліції”, який намагався завербувати Яцкіна.

“Коли про це стало відомо мені й перед судом було поставлене питання про неприпустимість вчинення тиску на Івана Яцкіна іншими фігурантами справи (з використанням посадових повноважень), суд відреагував тим, що зобов’язав державного обвинувача – прокурора в справі – організувати перевірку. Ймовірно, оперативникам СІЗО “прилетіло”, й у помсту вони вдалися до дій, спрямованих на погіршення умов утримання Івана Яцкіна”, – зауважує адвокат.

Полозов також розповів про спровокований конфлікт із сусідами в камері. Через нього політв’язня перевели до іншої камери.

“Новий співкамерник почав поширювати свідомо неправдиві відомості про Івана Григоровича. Після цього його перевели до геть кепської камери, де не працює навіть злив у нужнику. До того ж тиждень тому вночі (у час від двох до чотирьох годин ночі) до нього в камеру прийшов співробітник ізолятора й зажадав, щоб Іван Григорович рушив до ізолятора й звільнив камеру буцімто для того, щоб у ній розмістили якихось арештантів, привезених до СІЗО. Іван Григорович відмовився без жодних законних підстав іти до карцеру й залишився в камері. Чому саме вчинено цю спробу провокації, Іван Григорович не зміг сказати”, – каже Микола Полозов.

Раніше Омбудсмен Людмила Денисова звернулася до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходів і в повному обсязі надати екстрену медичну допомогу Івану Яцкіну. А також закликала міжнародну спільноту відреагувати на факти порушення прав і вжити всіх можливих заходів, щоб припинити тортури щодо українських громадян у місцях несвободи РФ.

ZMINA надіслала запит про коментарі до адміністрації Сімферопольського СІЗО. 

Нагадаємо, уродженця села Войкове Первомайського району Криму Івана Яцкіна затримали 16 жовтня 2019 року. Відомо, що громадянин України займав активну й відверту українську позицію.

Російське слідство звинувачує чоловіка в тому, що, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, він за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими з-поміж правоохоронців, “збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС у Республіці Крим”. А перебуваючи з квітня до липня 2016 року на території України, “через інтернет та під час особистих зустрічей зі співробітниками СБУ” передав їм ці дані, що становлять державну таємницю.

Полозов розповідав, що після арешту Яцкіна перевозили з Криму до Москви. За його словами, російські силовики чинили на кримчанина “сильний психологічний тиск”.

На запит “Крим.Реалії” в СБУ повідомили, що Іван Яцкін не співпрацював зі Службою безпеки України.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав чоловіка політв’язнем.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 105 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter