У РФ сотні вчителів, священників та акторів вимагають звільнити активістів, засуджених за протести

Дата: 18 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Після ухвалення вироків у межах так званої “московської справи”, яка стосується активістів, затриманих після масових протестів у Москві в липні та серпні поточного року, сотні вчителів, священників та акторів виступили з відкритими листами на підтримку засуджених. 

Затримання Павла Устинова в Москві 

Останнім у так званій “московській справі” став вирок актору-початківцю Павлу Устинову, якого відправили на три з половиною роки до колонії за те, що він нібито вдарив бійця Росгвардії. Втім, на відео з місця затримання чоловіка видно, що він просто стояв біля станції метро та, як засуджений розповів пізніше, чекав на зустріч із другом. 

Вирок суду спричинив бурхливу реакцію в російському суспільстві. Вже через два дні після рішення суду на сайті Change.org петиція з вимогою звільнити росіянина набрала понад 70 тисяч підписів. Згодом зі словами підтримки Устинову виступили відомі російські актори. 

Деякі з колег Устинова вийшли 18 вересня на одиночні пікети до адміністрації російського президента в Москві. 

Окрім Устинова в межах так званої “московської справи” значні тюремні вироки дістали, зокрема, за багаторазове порушення правил проведення мітингів активіст Костянтин Котов, а також блогер Владислав Синиця. Всіх їх вимагають випустити сотні вчителів, які підписали відкритий лист до російської влади. 

“Ми вимагаємо звільнити несправедливо засуджених, припинити сфабриковані справи і дати справедливу з погляду закону оцінку діям тих, хто бив людей на вулицях, заарештовував без провини, давав неправдиві свідчення, писав під копірку брехливі протоколи, ухвалював несправедливі вироки. Інакше наша країна приречена знову і знову залишатися на другий рік, нічого не засвоївши зі шкільної програми”, – йдеться у зверненні, яке наразі підписали вже 250 працівників освітньої сфери. 

З подібним зверненням до влади РФ звернулися й сотні священників РПЦ.

“Ми вважаємо, що покарання має бути пропорційним порушенню закону, а влада накладає на людину додаткову відповідальність, а не звільняє від неї. В іншому разі саме правосуддя перетворюється на насмішку і “масовий безлад”, – наголосили вони. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter