Російський суд дав чотири роки колонії активісту Котову, який підтримував українських політв’язнів

Дата: 06 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Тверський районний суд Москви засудив до чотирьох років колонії за багаторазове порушення правил проведення мітингів російського активіста Костянтина Котова і Костянтин Котов підтримував полонених українських моряків, організовував їм передачі до СІЗО та виступав за те, щоб Росія відпустила всіх незаконно затриманих українців. Чоловіка неодноразово затримували на акціях протесту..

Про це повідомляє видання “Медіазона”. 

Котов з плакатом на підтримку українського політв’язня Володимира Балуха

Російські силовики затримали Котова 12 серпня. Наступного дня йому висунули звинувачення, а вже 15 серпня слідчі заявили, що завершили розслідування справи. 

В основі кримінальної справи Котова міститься декілька рішень про порушення правил проведення публічних заходів. Обвинувачення стверджувало, що активіст, “не зробивши належних висновків, зневажаючи конституційно охоронювані цінності, демонструючи в такий спосіб своє зневажливе ставлення до органів державної влади Російської Федерації і суспільства”, продовжував “порушувати чинне законодавство”.

Спочатку прокуратура просила для Котова чотири з половиною роки в колонії – майже максимальне покарання за статтею обвинувачення. Активіст своєї провини не визнав.

Російські експерти зазначають, що стаття, за якою засудили Котова, застосовується в РФ дуже рідко. Востаннє за аналогічними звинуваченнями Басманний суд Москви запроторив за ґрати на три роки активіста Ільдара Дадіна. Відтоді статтю за багаторазове порушення правил проведення мітингів називають “статтею Дадіна”.

Як відомо, нещодавно в Росії блогер Владислав Синиця дістав п’ять років колонії за повідомлення про дітей російських силовиків, яке він написав у своєму мікроблозі у твітері. Справи Котова та Синиці російські правозахисники називають “московською справою”, адже відкрили їх після  масових протестів у Москві, які пройшли в липні та серпні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter