Російського активіста Дадіна випустили з колонії

Дата: 27 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Російський активіст Ільдар Дадін, який заявляв про тортури у колонії, вийшов з алтайської колонії ІК-5 після скасування його вироку Верховним судом Росії.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

У неділю 26 лютого у виправну колонію номер 5 російського міста Рубцовська Алтайського краю прибула машина спецзв’язку, на якій було доставлено постанову Верховного суду про скасування вироку активісту Ільдару Дадіну.

Верховний Суд виніс вердикт ще 22 лютого, однак в колонії весь цей час чекали оригіналу постанови. Як повідомив телефоном дружині Дадіна Анастасії Зотової начальник колонії Іван Ламтюгін, процедура звільнення почалася, після отримання документів.

Після звільнення активіст сказав журналістам, що не збирається емігрувати з Росії.

“Я продовжу боротися з брехливим режимом, щоб права людини дотримувалися і було, як в цивілізованому світі”, – сказав Дадін.

Він подякував усім, хто підтримував його: “Я вижив завдяки підтримці усіх чесних людей”.

 

Як відомо, Басманний суд Москви виніс вирок активістові Ільдару Дадіну наприкінці 2015 року. Визнавши його винним у неодноразовому порушенні порядку проведення акції (стаття 212.1 КК РФ), суд засудив його до трьох років колонії загального режиму. Мосміськсуд пізніше зменшив Дадіну термін покарання на півроку.

Активіста етапували до виправної колонії №7 у Карелії. У листопаді 2016 року він повідомив про тортури в цій колонії, але Слідчий комітет відмовився порушувати кримінальну справу. Із карельської ІК-7 Дадіна перевели до ІК-5 в Алтайському краї.

10 лютого 2017 року Конституційний суд опублікував рішення за скаргою Дадіна на статтю 212.1 КК РФ. Погодившись з багатьма доводами захисту активіста, суд визнав порушення справи проти нього незаконним, оскільки рішення щодо трьох його адміністративних правопорушень на момент порушення справи ще не вступили в силу. 13 лютого захист Дадіна звернувся до голови ВС РФ В’ячеслава Лебедєва з проханням внести подання до Президії Верховного суду про перегляд справи Дадіна у зв’язку з постановою КС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter