Росіянина відправили до колонії за напад на силовика, але нападу не було

Дата: 16 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

У Москві суд засудив актора-початківця Павла Устинова до трьох років і шести місяців колонії загального режиму за звинуваченням у нападі на бійця Росгвардії під час одного з мітингів. Утім, на зафільмованому моменті затримання видно, що хлопець просто роззирається навкруги і не вдається до протиправних дій

Про це повідомляє видання “Медіазона”.

3 серпня поточного року Устинов перебував у центрі Москви на Пушкінській площі. Слідство стверджувало, що хлопець вигукував гасла, за що його і затримали силовики. Під час затримання росіянин нібито “чинив активний опір, поклавши праву руку, застосував силу корпусу, вплинув на плечовий суглоб” омонівця та вивихнув йому плече.  Обвинувачення стверджувало, що такими діями він не тільки завдав йому фізичної шкоди, але й заподіяв моральні страждання.

Затримання та подальші звинувачення Устинова привернули чималу увагу громадськості, адже на відео, де був зафільмований момент затримання, видно, що хлопець не був активним учасником акції та не вигукував жодних гасел, як про це кажуть силовики. На відео він просто роззирається навкруги. 

Сам Устинов стверджував, що в центрі того дня опинився, оскільки чекав друга біля метро.

“Умислу застосовувати силу або протидіяти в мене не було. Я намагався зберегти рівновагу, підняти руки і сказати спокійно: “Я в мітингу участі не беру”, – запевняв він на суді.

Незважаючи на покази свідків, увагу громадськості та відеодокази невинуватості росіянина, суд засудив  його до тюремного строку. 

Як відомо, в липні та серпні в Росії відбулися масові акції протесту з вимогою прозорих та чесних виборів до Мосміськдуми.  Під час мітингів силовики жорстко розганяли пікетувальників та затримували їх. Згодом російські суди почали ухвалювати вироки за участь у цих акціях. Так, наприклад, чотири роки колонії за багаторазове порушення правил проведення мітингів дістав активіст Костянтин Котов, а блогер Владислав Синиця, який написав у своєму блозі у твітері повідомлення про дітей російських силовиків, вирушив до в’язниці на п’ять років.

Ці та інші справи, пов’язані з протестами, російські правозахисники об’єднали в так звану “московську справу”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter