У Польщі після смерті вагітної жінки тисячі людей вимагали пом’якшити законодавство стосовно абортів

Дата: 07 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

6 листопада у Польщі десятки тисяч людей вийшли на вулиці близько 70 міст у пам’ять про загиблу Ізабелу. Вона померла внаслідок септичного шоку в лікарні, оскільки її позбавили права зробити аборт, попри проблемну вагітність і смертельні ураження плоду.

Про це повідомляє DW.

Учасник протестів із фотографією померлої жінки. Джерело: DW

Наймасовіша акція протесту відбулась у Варшаві, де десятки тисяч людей із фотографіями померлої скандували: “Жодної більше” та вимагали від влади пом’якшити законодавство стосовно абортів.

Вийти на протести людей спонукала смерть 30-річної вагітної жінки у місті Пщина Сілезького воєводства на півдні країни.

Молода жінка, на ім’я Ізабела померла у вересні, але про це стало широко відомо в Польщі лише минулого тижня. Лікарі відтягували переривання вагітності, попри те, що плід мав дефекти, включаючи нестачу амніотичної рідини, що було несумісним з життям.

За словами адвокатки родини померлої Йоланти Будзовської, Ізабела стала першою жертвою майже повної заборони абортів у країні. У померлої залишились 9-річна дитина та чоловік.

Після смерті породіллі у лікарні в Пщині відсторонили від роботи двох лікарів, а прокуратура міста розпочала розслідування. Польська влада відкидає звинувачення у смерті жінки через законодавчі обмеження щодо абортів.

У медичному закладі, де сталася трагедія, стверджують, що прокуратура розслідує справу, однак “всі медичні рішення були прийняті з урахуванням правових положень і стандартів поведінки, що діють у Польщі“.

Нагадаємо, що Конституційний Суд Польщі визнав незаконними аборти наприкінці жовтня 2020 року. Відтоді у країні жінка не зможе перервати вагітність, навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плода або невиліковну хворобу, яка загрожує його життю. Постанова суду рівносильна майже повній забороні абортів, адже відповідним законом обґрунтовувалися приблизно 98% легальних процедур.

Польське законодавство в питанні абортів і до запровадження заборони було одним з найсуворіших у Європі. Це призвело до появи в Польщі явища “абортивного туризму” до сусідніх країн, а також існування “абортивного підпілля”. Декілька років тому депутат від партії влади “Право і справедливість” виступав з пропозицією замість аборту після зґвалтування давати жінкам 1 тисячу доларів за дитину. Такі ініціативи обурювали польських жінок, які збиралися на багатотисячні акції протесту.

Європарламент засудив заборону абортів у Польщі та нагадав польській владі, що інституції ЄС і держави-члени юридично зобов’язані підтримувати та захищати права меншин і жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter