В Україні зупинили розгляд майже 11 тисяч кримінальних проваджень через мобілізацію фігурантів

Дата: 07 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Українські суди зупинили розгляд щонайменше 11 тисяч кримінальних проваджень через мобілізацію обвинувачених. 

Про це йдеться в аналізі журналістів NGL.media. 

Автори дослідження вивчили чотири сотні справ, зупинених через мобілізацію. 

Близько сотні обвинувачених (25%) вчинили інкриміновані злочини в статусі військових. З решти справ у 95% випадків суди припинили розгляд після мобілізації обвинувачених. 

Лише в 5% випадків суди відмовляли в мобілізації. 

Серед злочинів, щодо яких судили фігурантів справ, крадіжки, торгівля та придбання наркотиків, важкі ДТП, легкі тілесні ушкодження, корупція та інші. 

Журналісти звертають увагу, що в такий спосіб мобілізуються не лише чоловіки. Як приклад навели історію 48-річної Людмили Яценко, яка раніше працювала в суді та отримала підозру в схилянні до хабаря. У березні 2022-го вона стала доброволицею тероборони Козинської ОТГ на Київщині, втім згодом детективи НАБУ з’ясували, що блокпости, на яких нібито чергує жінка, давно розформовані. Попри це її адвокат подав у березні 2023-го заяву про зупинення розгляду справи через її мобілізацію.

Іноді суди все ж відновлюють розгляд справ, де обвинувачений мобілізувався до армії. Наприклад, один із судів Полтави зупинив справу після мобілізації Дмитра Духновського, який п’яним збив людину і залишив місце ДТП. Справу відновили після того, як чоловік самовільно залишив військову частину, – його оголосили в розшук, знайшли й тепер знову судять.

Це не перше дослідження NGL.media, пов’язане з процесом мобілізації. Раніше журналісти з’ясували, що українські чоловіки відбирають дітей у матерів через суд, щоб уникнути призову. 

Нагадаємо, що Верховна Рада попередньо підтримала, щоб увʼязнені за нетяжкими статтями могли піти до ЗСУ. Втім, до закону є питання в експертів, які переконують, що в такий спосіб нардепи хочуть звільнити від покарання топкорупціонерів. 

Фотографія обкладинки: Sergei Supinsky / AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter