Рада ЄС ухвалила закон про боротьбу з насильством щодо жінок та в родині

Дата: 07 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Рада Європейського Союзу ухвалила закон про боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством, що вимагає від країн-членів криміналізувати так зване жіноче обрізання, примусові шлюби, кіберпереслідування та публікацію інтимних зображень без згоди.

Про це повідомили в Раді ЄС. 

Ілюстраційне зображення. Фото: eeagrants.org

За вчинення вищезгаданих злочинів тепер мають карати позбавленням волі на строк від одного до п’яти років.

Новий закон також містить широкий перелік обставин, що обтяжують злочин, зокрема скоєння злочину проти дитини, колишнього чи нинішнього подружжя, партнера або представника громадськості, журналіста чи правозахисника, які призводять до суворішого покарання.

Закон передбачає, що повідомляти про кіберзлочини можна буде онлайн, а також те, що, коли діти повідомляють про злочин, скоєний кимось із батьківською відповідальністю, треба захистити дитину, перш ніж повідомити ймовірного злочинця.

Європейські посадовці називають ухвалення закону “переломним моментом у зміцненні прав жінок”. 

Справжня рівність можлива лише тоді, коли жінки можуть жити, не боячись переслідувань, жорстоких нападів чи фізичних ушкоджень. Цей закон є важливим кроком для того, щоб це відбулося”, – каже державна секретарка Бельгії з питань гендерної рівності Марі-Колін Леруа

Країни-члени ЄС мають три роки, щоб перенести норми закону до національного законодавства.

Нагадаємо, що за домашнє насильство в Україні переважно притягують до адміністративної відповідальності. У січні 2024 року правоохоронці зареєстрували рекордні майже пів тисячі кримінальних проваджень щодо випадків насильства в родинах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter