За домашнє насильство в Україні переважно притягують до адміністративної відповідальності – “Ла Страда-Україна”

Дата: 11 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У січні цього року в Україні зареєстрували рекордні 435 кримінальних проваджень щодо випадків домашнього насильства. Їхня кількість зростає протягом повномасштабної війни, і це пов’язане як з новими стресами, з якими зіткнулися українці, так і з відповідальнішою роботою правоохоронних органів.

Про це в ефірі Громадського радіо розповіла директорка департаменту Національних гарячих ліній та соціальної допомоги громадської організації “Ла Страда-Україна” Альона Кривуляк.

Фото: The Village Україна

“Ми дійсно спостерігаємо, що в умовах повномасштабної війни кількість звернень щодо домашнього насильства зросла. 2022 рік був дещо переломним. Переважно, люди дбали про базові потреби: як безпечно виїхати, як отримати гуманітарну допомогу. На перший погляд, здавалося, що тема домашнього насильства пропала, але десь із середини року кількість звернень знову зросла. 2023 та 2024 роки нам показують подальше збільшення цієї статистики”, – зазначила Кривуляк.

Вона наголосила, що, якщо порівнювати дані Нацполіції та Офісу генпрокурора за січень і лютий 2023 та 2024 років, то кількість звернень і кримінальних проваджень зростає. Те саме показує й статистика Національної гарячої лінії з попередження домашнього насильства. У січні 2023 року було зареєстровано майже 3 тисячі звернень, у січні 2024 року – майже 3 500.

Перш за все повномасштабна війна стала дуже серйозним каталізатором, що вплинув на випадки домашнього насильства, тому що загалом рівень агресії в суспільстві, на жаль, на дуже високому рівні. Якщо ми розглянемо сім’ї, які нечасто стикалися з домашнім насильством до початку повномасштабної війни, то зараз кількість таких випадків у них зросла, і випадки ці стали жорстокішими”, – наголосила представниця “Ла Страда-Україна”. 

Водночас вона звернула увагу на те, що попри якісне реагування з боку правоохоронців на такі випадки до суду доходять лише 80% відкритих справ щодо домашнього насильства.

Причини цього, як пояснює Кривуляк, можуть бути абсолютно різні. Приміром, є ситуації, коли самі потерпілі в певний момент намагаються не доводити до суду ситуації, пов’язані з домашнім насильством.

“Це може бути пов’язане і з певними внутрішніми стереотипами, і з випадками жорсткої фінансової залежності від кривдника, або коли ми говоримо про людей з інвалідністю, що є в особливій групі ризику щодо домашнього насильства. Також, на жаль, ми досі маємо ситуації не дуже якісного реагування державних структур на випадки домашнього насильства. Коли намагаються закрити цю справу, примирити постраждалу і кривдника”, – додала директорка департаменту. 

Нагадаємо, що в тіктоці активно поширюється новий тренд, присвячений проблемі домашнього насильства. Користувачі під гештегом #happyhouse публікують відеоролики, на яких зображені наслідки домашнього насильства (синці на тілі, умʼятини на дверях, розбитий посуд тощо) або чути крики, образливі вигуки, плач тощо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter