У Маріуполі зростають імпровізовані кладовища, бо поховання за правилами росіян коштують занадто дорого

Дата: 14 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Маріуполі починає з’являтися дедалі більше імпровізованих кладовищ, де містяни ховають рідних, загиблих унаслідок російських обстрілів. Поховання за правилами окупаційної адміністрації коштує занадто дорого. 

Про це розповів радник міського голови Петро Андрющенко

Одна з перших братських могил у Маріуполі, 10 березня 2022 року. Фото: 0629.com.ua

Про те, яким, на думку окупантів, має бути процес ексгумації та перепоховання, вдалося дізнатися з відповіді так званої “міжвідомчої комісії” бойовиків з ОРДО, яка займається серед іншого й цими питаннями. 

Фото: телеграм-канал Петра Андрющенка

“Якщо діяти за правилами окупаційної влади, ти маєш дочекатися “прокурора” та “слідчого”, які проведуть огляд тіла при ексгумації. Потім проїхати на опізнання трупа в Донецьк на судмедекспертизу, лише потім – поховання у відведеному місці. Все це – ексгумацію, доставляння тіла загиблого в Донецьк, поховання –  ти маєш сплатити власним коштом. Єдине, що безплатне, – приїзд “прокурора та слідчого”, – розповідає Андрющенко, публікуючи відповідь бойовиків, адресовану одній з жительок Маріуполя. 

Для тих маріупольців, які все ж хочуть поховати рідних та знайомих, однак не хочуть діяти за правилами росіян, є можливість перепоховання тіла в братську могилу. Однак і за це доведеться сплатити гроші. 

“Ті, хто вирішив перепоховати, везуть труп у Мангуш, де за хабар “добрі колаборанти” закривають очі на процедуру і дозволяють поховати в братській могилі. Знущання з маріупольців не зупинилося після закінчення бомбардувань. Воно просто набрало інші форми”, – каже Андрющенко. 

Точну кількість жертв у Маріуполі неможливо встановити досі, однак уже зараз можна сказати, що їх набагато більше за офіційну статистику, тобто понад 20 тисяч людей.

Під час обстрілів, що не вщухали декілька місяців, багато маріупольців були змушені ховати рідних та знайомих у дворах чи братських могилах, перша новина про появу яких у місті датується 10 березня. Чимало людей залишилося під завалами, які росіяни, щоб приховати свої злочини, зараз зносять без ексгумацій. 

Нагадаємо, що нині в Маріуполі залишилося приблизно понад 100 тисяч мешканців. Вони щоденно змушені стояти в чергах, щоб отримати їжу, а для отримання води їм слід записуватися в іншу чергу, очікування в якій може тривати декілька днів. 

Окупанти відправили десятки тисяч маріупольців у фільтраційні табори, де ті змушені перебувати в нелюдських умовах, а деяких – депортують до депресивних регіонів Росії. 

Розповіді маріупольців, яким вдалося виїхати з міста, ви можете прочитати за посиланням

Фотографія обкладинки: Alexander Ermochenko / Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter