У Маріуполі загиблих містян ховають у братських могилах

Дата: 10 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Кількість загиблих внаслідок обстрілів російських окупантів у Маріуполі складно оцінити, адже невідомо, скільки людей залишились під завалами зруйнованих будинків. Деяких знайдених містян ховають у братських могилах. 

Про це повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

Внаслідок російського вторгнення в Україні, за даними ООН на 9 березня, загинули 516 цивільних, а найбільше постраждалих зафіксували на території Донецької та Луганської області: 111 вбитих і 462 поранених. Водночас навіть в ООН кажуть, що справжні цифри “значно вищі”, адже з місць, де йдуть інтенсивні бойові дії, інформація надходить із запізненням. Стосується це, зокрема, Волновахи та Маріуполя на Донеччині та Ізюма на Харківщині.

Як нагадав Андрющенко, Маріуполь вже 9 днів знаходиться під безперервними обстрілами реактивною артилерією всіх калібрів, мінометним вогнем та авіабомбами:

“Лівобережний район Маріуполя, де мешкало приблизно 135 тисяч людей, непридатний для життя. Всі інші райони міста мають критичні пошкодження та безліч багатоповерхових будинків непридатні для житла. Цілеспрямоване бомбардування пологових будинків, лікарень та банку крові… Кожного дня обстрілу та облоги Маріуполь втрачає щонайменш 150 маріупольців. Місто буквально стікає кров’ю – 600 літрів крові кожен день”.

Напередодні радник міського голови повідомляв, що через російську блокаду загинули щонайменше 1300 маріупольців. Нині Андрющенко говорить, що за попереднім підрахунком кількість загиблих склала 1207 осіб, більшість з яких неможливо ідентифікувати. 

“Не через відсутність документів. Кількість людей, що прямо зараз знаходяться під завалами, – невідома. Ліквідація завалів, евакуація поранених та збір вбитих неможливий через безперервну пряму військову атаку російської армії. Встановити реальну кількість поранених неможливо з цієї причини. Всі лікарні заповнені – загальна кількість стандартних ліжкомісць 2,5 тисячі було переповнено вже на другий день обстрілів”, – зазначає він. 

Наразі у місті організували першу братську могилу на 32 особи. Водночас місцеві медіа повідомляють, що така могила “вже не одна” й “люди самі хоронять своїх близьких де тільки можна, поза межами кладовищ”

Фото: 0629.com.ua
Фото: 0629.com.ua

Нагадаємо, що Росія зриває евакуацію жителів Маріуполя та доставляння туди гуманітарних вантажів. Містяни живуть у фактичній ізоляції, без тепла, водопостачання, харчів та ліків. Від зневоднення в місті загинула шестирічна дівчинка: її тіло знайшли під завалами будинку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter