У Львові жінки вийшли на марш проти насильства: акцію “супроводжували” ультраправі

Дата: 29 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

У Львові активісти влаштували акцію “Поверни собі ніч”, аби привернути увагу до проблеми безпеки жінок в українських містах. 

Про це повідомили організаторки маршу у своєму фейсбуку. 

Ввечері 27 листопада 2019 р. ми провели марш “Поверни собі ніч”, яким актуалізували проблему небезпеки у місті для жінок…

Gepostet von Феміністична майстерня / Feminist Workshop am Donnerstag, 28. November 2019

Жінки вийшли на акцію в районі Сихів – найбільшому житловому масиві Львова. За словами організаторок, саме в цьому районі жінки почувають себе в небезпеці, особливо вночі. 

“Якщо на нас нападають уночі – це не наша провина, що ми “не там” і “не тоді” ходили, а проблема міста: його неосвітлених вулиць, його реагування на дзвінки в поліцію, його незручного міського транспорту“, – казали активістки на марші. 

Організаторки наголосили, що акція була виключно жіночою, оскільки насильство має ґендерне забарвлення.

“Більшість зґвалтувань, сексуального насильства, сексуальних домагань та домашнього насильства вчиняють саме чоловіки щодо жінок. Це все відбувається тому, що дискримінація жінок, ґендерна роль “слабкої” статі роблять нас групою, вразливішою до насильства. Ми вимагаємо визнання цього факту від держави і прийняття відповідного законодавства задля протидії ґендерно зумовленому насильству”, – кажуть вони. 

Ще після анонсу акції в мережі учасники ультраправого угруповання “Традиція і порядок”, яке відоме своєю причетністю до зривів акції правозахисників та нападів на ЛГБТ-активістів, заявило, що збирається “навернути на путь істини” організаторок ходи. Вони анонсували власну акцію в тому самому місці та в той самий час. 

У ніч маршу противники заходу та його учасниці зустрілися на головному проспекті району. Жіночий марш охороняла поліція, а тому нападів з боку ультраправих не було. Однак противники акції викрикували “Ганьба”, поки жінки йшли з плакатами. 

На думку організаторок, реакція ультраправих стала “промовистою ілюстрацією агресії та небезпеки, з якою стикаються жінки”.

“На банері їхньої акції було написано “Переможемо ніч”. Вони намагалися блокувати нашу ходу і перекрикувати наші промови, кричали образи, кидали яйця. Втім, зашкодити акції їм не вдалось, і жодна учасниця не постраждала”, – повідомили вони.

Як відомо, останні дослідження ООН показують – третина всіх жінок і дівчат упродовж свого життя зазнають фізичного чи сексуального насильства. Україна не є винятком, адже 67% опитаних експертами ОБСЄ жінок у країні розповіли, що зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства упродовж свого життя. 

Найчастіше кривдниками виступають партнери жертви. Майже три з десяти жінок (28%), у яких був партнер, кажуть, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства з його боку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter