ООН: Третина всіх жінок і дівчат зазнають фізичного чи сексуального насильства

Дата: 28 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Третина всіх жінок і дівчат упродовж свого життя зазнають фізичного чи сексуального насильства, а половина загиблих у світі жінок стають жертвами насильства з боку своїх партнерів чи сім’ї. 

Про це повідомили в ООН. 

Насильство проти жінок є такою самою поширеною причиною смерті і втрати дієздатності для жінок репродуктивного віку, як рак, і частішою причиною, ніж дорожньо-транспортні пригоди та малярія разом.

“Ці злочини є одними з найжахливіших, найпостійніших і найпоширеніших порушень прав людини у світі, які стосуються кожної третьої жінки у світі. Це означає, що з цим стикаються жінки навколо вас. Члени родини, колеги, подруги. Або навіть ти сама”,розповів генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш.

В ООН наголосили, що насильство над жінками і дівчатами “сягає корінням у століття чоловічого панування”.

“Не будемо забувати, що ґендерні нерівності, які підживлюють систему насильства, по суті, є питанням дисбалансу влади. Стигматизація, неправильне розуміння, замовчування проблеми та недостатнє виконання законів лише продовжують безкарність. Крім того, зґвалтування досі використовується як жахлива зброя війни. Все це має змінитися… зараз”, – сказав Ґутерріш.

Як відомо, проблема домашнього насильства дуже гостро стоїть в Україні. Проведене дослідження з питань рівності між чоловіками та жінками показало, що понад вісім мільйонів українців мають серед знайомих жертв домашнього насильства. Найбільше від домашнього насильства потерпають жінки (83%), проте деякі з опитаних згадали, що серед їхніх знайомих, які стали жертвами насилля, були й чоловіки (2%).  

Із січня поточного року в Україні систематичне вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства щодо подружжя, або колишнього подружжя, або особи, з якою винний перебував чи перебуває в сімейних чи близьких стосунках, мешкає або мешкав разом, є злочином. За цей час українські суди ухвалили вже щонайменше п’ять вироків за домашнє насильство. 

Нещодавно в Києві чоловіка відправили до в’язниці за знущання з дружини. Він довгий час на очах у дітей ображав нецензурними словами свою дружину, залякував, принижував та погрожував їй фізичною розправою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter