Майже 70% українських жінок пережили насильство – ОБСЄ

Дата: 29 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Дві третини (67%) жінок в Україні віком від 15 років зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства.

Такими є дані дослідження ОБСЄ і Дослідження проводили в семи державах-учасницях ОБСЄ: Албанії, Боснії і Герцеґовині, Молдові, Північній Македонії, Сербії, Україні та Чорногорії. Загалом експерти опитали 15 тисяч жінок; в Україні – понад дві тисячі. .

Згідно з результатами дослідження, найчастіше кривдниками виступають партнери жертви. Майже три з десяти жінок (28%), у яких був партнер, кажуть, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства з його боку. Водночас 17% респонденток стверджують це сталося протягом 12 місяців, що передують дослідженню.

“15% жінок, у яких зараз є партнер, стверджують, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства від свого нинішнього партнера. 24% усіх жінок (віком від 18 до 74 років) стверджують, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства від іншої, ніж партнер, особи. Одна десята (10%) жінок стикалася з переслідуванням”, – розповіли дослідники.

У доповіді ОБСЄ стверджується, що жінки, які брали участь у дослідженні, відчувають, що Україна – це країна, суспільство якої обмежує їх у праві власного вибору, зокрема вибору, як їм діяти в тій чи іншій ситуації.

Так, більш ніж половина (51%) жінок вважає, що їхні друзі погодилися б, що “для чоловіка важливо показувати дружині / партнерці, хто головний”. Майже кожна п’ята опитувана (19%) вважає, що статевий акт із жінкою без її згоди виправданий, якщо це відбувається в подружжі або між партнерами, які живуть разом. Приблизно кожна четверта жінка (24%) звинувачує у скоєнні насильства потерпілих, наприклад
вважаючи, що насильство над жінками часто спровоковане самими жертвами.

Також дослідження показало, що жінки, чиї партнери воювали під час конфлікту на Донбасі, частіше ставали жертвами насильства з боку партнера. Так, серед тих, у кого наразі є партнер, 4% кажуть, що він брав участь у збройному конфлікті. Водночас у 31% жінок, які постраждали від насильства, партнер брав участь у збройному конфлікті. 

Експерти, які проводили опитування, зауважили, що в Україні жінки досі не знають, що робити, якщо вони зазнають насильства. Так, тільки 17% опитаних вважали себе поінформованими з цього питання, тоді як майже половина (48%) відчували, що мало знають або зовсім не знали, що їм робити (17%).

Як відомо, проблема домашнього насильства дуже гостро стоїть в Україні. Проведене дослідження з питань рівності між чоловіками та жінками показало, що понад вісім мільйонів українців мають серед знайомих жертв домашнього насильства. Найбільше від домашнього насильства потерпають жінки (83%), проте деякі з опитаних згадали, що серед їхніх знайомих, які стали жертвами насилля, були й чоловіки (2%).  

Із січня поточного року в Україні систематичне вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства щодо подружжя, або колишнього подружжя, або особи, з якою винний перебував чи перебуває в сімейних чи близьких стосунках, мешкає або мешкав разом, є злочином. За цей час українські суди ухвалили вже щонайменше п’ять вироків за домашнє насильство. 

Нещодавно в Києві чоловіка відправили до в’язниці за знущання з дружини. Він довгий час на очах у дітей ображав нецензурними словами свою дружину, залякував, принижував та погрожував їй фізичною розправою. 

ZMINA підготувала спеціальну інструкцію з алгоритмом дій на випадок, якщо ви зіткнулися з домашнім насильством. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter