У Латвії відкрили справу проти громадянина, який воював в Україні на боці так званої “ДНР”

Дата: 04 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Служба держбезпеки Латвії розпочала кримінальний процес щодо громадянина Латвії у зв’язку з його протизаконною участю в бойових діях проти України. Правоохоронці зафіксували в інтернеті кілька відеоматеріалів, на яких людина у військовій формі з російською символікою висловлює підтримку РФ та вороже ставлення до захисників України, зокрема латишів.

Про це повідомляє видання “Delfi”. 

Фото: Служба держбезпеки Латвії

Інформація, отримана під час розслідування, свідчить про те, що підозрюваний, ймовірно, зараз перебуває на тимчасово окупованій території Донецької області та бере участь у бойових діях проти територіальної цілісності України.

Так, наприкінці грудня 2022 року в соцмережах з’явилося відео, на якому озброєний чоловік, який розмовляє латиською та російською, називає себе “громадянином Донецької народної республіки” і закликає міністра оборони Латвії не відправляти солдатів на Донбас. Свою заяву він завершив звеличенням Росії та популярним у Чечні гаслом “Ахмат – сила”.

Чоловік на відео одягнений у каску й у військову форму з літерою Z. На рукаві форми також можна побачити прапор Чечні.

Наостанок військовий заявив російською, що давно не є громадянином Латвії та що його латвійський паспорт перебуває “де належить”. 

Процес розпочали за ч. 1 ст. 77 Кримінального закону Латвії – за активну участь у збройному конфлікті, що відбувається за межами території Латвійської Республіки, який спрямований проти територіальної недоторканності чи політичної незалежності країни.

Однак трапляються і протилежні випадки. Приміром, у Латвії Ризький адміністративний районний суд зобов’язав управління в справах громадянства та міграції країни надати протягом місяця статус біженця 27-річному громадянину Росії Станіславу Башилову. Чоловік, який колись працював у російській поліції, втік від мобілізації на батьківщині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter