Колишній російський силовик, який ще в березні втік з Росії від мобілізації, через суд домігся притулку в Латвії

Дата: 03 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Латвії Ризький адміністративний районний суд зобов’язав управління в справах громадянства та міграції країни надати протягом місяця статус біженця 27-річному громадянину Росії Станіславу Башилову. Чоловік, який колись працював у російській поліції, втік від мобілізації на батьківщині.

Про це повідомляє видання “Север.Реалии”.

Про рішення, яке суд ухвалив ще в грудні, написало також латвійське видання Delfi.

Башилов, який характеризує себе як “звичайного хлопця”, отримав професію техніка, однак жодного дня за спеціальністю не працював. Росіянин відслужив в армії за призовом та зрозумів, “що там бардак”. 

Після цього, за його словами, він вирішив попрацювати поліцейським, однак і там не залишався довго. 

“Там, у принципі, колектив не сказати, щоб вогонь, а іноді відвертий треш творять. Я туди влаштовувався, щоб діяти згідно із законом, допомагати людям, а не щоб піти даішником та брати хабарі. Працював у відділі охорони та конвоювання, часто спілкувався з людьми, знайомився зі справами. Бачив, яка в нас дірка, як прокурори йдуть разом із суддями на ухвалення рішення. Я був одним з небагатьох у відділі, хто, в принципі, міг права людині роз’яснити… Намагався з цим боротись, але зрозумів, що один сержант мало впливає. Загалом, як кажуть у Росії, нормальні люди в поліції не затримуються. Звільнився”, – каже Башилов. 

Одразу після звільнення чоловік, за його словами, пішов “стояти в парку” за опозиційного російського політика Олексія Навального, якого влада РФ тримає за ґратами.

“Це вперше було. Потім улаштувався на завод, працював, одночасно ходив на мітинги. З батьками дуже часто сварилися, бо вони трохи “ватні” в мене. Коли почалася війна (24 лютого 2022 року. – Ред.), я до останнього не вірив, що в принципі таке можливо. Люди в принципі, у моєму розумінні, не могли таке підтримувати”, – переконує росіянин. 

Повістка “на збори” йому надійшла ще в березні. 

“Із 2016 року, коли я закінчив служити, жодних повісток на збори не надходило. Тут починається війна, і тебе звуть у військкомат. І з досвіду служби я розумів: за тебе можуть підписати контракт, тебе можуть схиляти, шантажувати. Там, де я служив, прямо примушували підписувати контракт, змушували писати пояснювальні, строїли: “Ви тварюки, ви ніхто, ось тільки збройним силам ви й потрібні”. Після такого отримати повістку і ще раз як мінімум через це пекло проходити ти не захочеш”, – пригадує він. 

Латвійський кордон чоловік перетнув нелегально, за його словами, “просто через паркан переліз, потім ішов через ліс, вийшов на дорогу і довго йшов нею”. На запитання, як йому вдалося непомітно пройти повз прикордонників, він відповів: “Ну, я сам був. І ще я колишній мисливець”. 

Башилов зміг дістатися до містечка Віляка, а звідти до Риги. Росіянин називає свій вчинок “ідіотським”, адже, як каже, не знав, що “міг просто взяти закордонний паспорт, поїхати до Білорусі, а там дійти до прикордонного пункту, як усі нормальні люди”.

Латвійські прикордонники проходять повз паркан на латвійсько-російському кордоні. Фото: CFP Photo

Росіянин вивчив латиську, влаштувався на роботу, однак невдовзі отримав відмову в наданні притулку, а тому подав до суду, який підтримав його. 

Служба безпеки Латвії надавала свої заперечення, у яких серед іншого йшлося, що не можна відкидати можливості того, що російські спецслужби цілеспрямовано засилають до Латвії шпигунів та диверсантів під виглядом біженців – утікачів від мобілізації. Однак суддя вказав, що ця інформація загального характеру, а справи шукачів притулку розглядають в індивідуальному порядку. 

Латвійський юрист і радник фракції “Зелених” у Європарламенті Олексій Димитров зазначає, що стаття 9(2)(e) “Директиви про кваліфікацію в отриманні міжнародного захисту” вважає актом переслідування, який дає право на притулок, звинувачення або покарання за відмову виконувати військову службу під час воєнного конфлікту.

Водночас міністр внутрішніх справ Латвії Крістап Еклонс раніше заявляв, що мобілізація в Росії не є підставою для надання притулку в країні.

Нагадаємо, що Башилов не єдиний росіянин, який зміг попросити притулку в ЄС після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Російський правозахисний проєкт Gulagu.net допоміг виїхати з Росії солдату Микиті Чибрину. Частина, в якій був Чибрин, окупувала Київщину на початку повномасштабного вторгнення та була в Бучі, однак сам росіянин переконує – нікого в Україні за чотири місяці не вбивав і втік, щоб допомогти судити керівництво своєї країни за розпочату війну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter