У Латвії суд визнав законним анулювання ліцензії російському опозиційному медіа “Дождь”

Дата: 05 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд Риги залишив чинним анулювання дозволу на мовлення в країні російського опозиційного телеканалу “Дождь” і назвав анулювання “найкращим рішенням”.

Про це пише Delfi.

Джерело: Дождь

Судді пояснили своє рішення тим, що свобода слова може бути обмежена в певних випадках, зокрема в разі порушення заборони робити звернення, що загрожують національній безпеці чи громадському порядку або безпеці.

У судовому рішенні нагадали, що Національна рада з електронних ЗМІ Латвії порушила проти “Дождя” кілька справ про адміністративні правопорушення. Одна з них пов’язана з програмою від 1 грудня 2022 року, де журналіст телеканалу, розповідаючи про умови, в яких живуть мобілізовані громадяни Росії, сказав, що багатьом солдатам можна було б допомогти зі спорядженням і з елементарними зручностями на війні з Україною.

Суд зазначив, що Росію визнали державою-агресором як міжнародні, так і латвійські інституції. Заклик підтримати збройні сили країни-агресора загрожує безпеці Латвії. За такі заклики в Латвії є ризик кримінальної відповідальності. Надана інформація має оцінюватися з погляду латвійської аудиторії. На питання, чи сумісна надана “Дождем” інформація з ідеєю демократичної держави, свободи слова та суспільних інтересів, судді надали негативну відповідь.

Водночас суд урахував, що стосовно “Дождя” порушено інші справи про адміністративні правопорушення, зокрема щодо ненадання звукової доріжки латиською мовою. Ця справа досі перебуває в стадії судового розгляду.

Ще одне порушення – згадки про російську армію в передачах “Дождя” як про “нашу армію”. Це могло створити враження, що російські збройні сили об’єднані з латвійськими збройними силами, йдеться в рішенні.

Також “Дождь” позначав Кримський півострів як частину Російської Федерації.

Оцінивши відповідність порушень покаранню, суд дійшов висновку, що анулювання дозволу на мовлення медіа було найвідповіднішим рішенням.

Адвокат “Дождя” Егілс Радзіньш повідомив Delfi, що чекає на рішення клієнта, чи буде апеляція.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що ведучий телеканалу “Дождь” Олексій Коростельов під час ефіру висловив сподівання, що редакції вдається допомагати військовослужбовцям армії Росії, які воюють проти України.

Згодом головред телеканалу Тихон Дзядко перепросив за висловлювання ведучого й повідомив у твіттері, що уривок вилучили з ефіру. Він наголосив на тому, що його медіа “не займалося, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами”.

Пізніше керівниця інформаційної служби “Дождя” Катерина Котрікадзе сказала, що Коростельова звільнили за висловлювання про допомогу російським військовим.

8 грудня Естонія та Литва припинили трансляцію російського телеканалу “Дождь”. Перед цим ліцензію на мовлення, що давала право розповсюджувати створений контент у країнах Євросоюзу, США та інших, цьому медіа скасувала Латвія.

Понад 60 редакцій російськомовних ЗМІ, що розташовані в Латвії чи мають місцеву реєстрацію, підписали лист на підтримку медіа.

Телеканал “Дождь”, визнаний “іноагентом” у Росії, припинив свою діяльність у країні в березні 2022 року. Гендиректорка медіа Наталія Синдєєва пояснила таке рішення редакції ухваленням Держдумою “закону про фейки”, згідно з яким журналістам загрожує переслідування за будь-які публікації, що не відповідають офіційній позиції Кремля.

Дзядко та низка співробітників залишили Росію. Мовлення “Дождя” згодом поновилося з Латвії, Нідерландів, Грузії та Франції.

У січні 2023 року медіарегулятор Нідерландів надав “Дождю” дозвіл на мовлення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter