У Києві на Подолі знесли історичний будинок, якому було 200 років: активісти кажуть, що це незаконно

Дата: 10 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

10 серпня на Ярославській, 13-Б, що на київському Подолі, повністю знесли 200-річний дерев’яний будинок. Це сталося о пʼятій годині ранку, одразу після закінчення повітряної тривоги. Місцеві жителі викликали поліцію. Представники департаменту благоустрою, які приїхали на місце події, сказали, що в будівельників немає дозволів на демонтаж.

Про це пише “Хмарочос”.

Фото: Катерина Бутко

“Цей будинок був одним із найстаріших вцілілих деревʼяних житлових будинків столиці. Це садиба, яка була зразком першої забудови Подолу після великої пожежі 1811 року. Будівлю звели на камʼяному цоколі через часті повені на Подолі, вона була унікальним зразком київської житлової деревʼяної забудови“, – розповіли у Подільській районній державній адміністрації Києва.

Тиждень тому будинок оточили дерев’яною конструкцією із захисним навісом. Один із будівельників сказав, що будинок будуть демонтувати, інший – що плануються реставраційні роботи. Після у зв’язку з розголосом інспектори “Київблагоустрій” внесли припис забудовнику, вимагаючи демонтувати деревʼяну конструкцію упродовж трьох днів.

Громадський активіст та пам’яткоохоронець Дмитро Перов заявив, що згідно з даними департаменту територіального контролю міста Києва дія картки на порушення благоустрою була призупинена, а згодом – анульована. Сама захисна огорожа довкола історичного будинку не була повністю завершеною.

Відтак проведення будівельних робіт без захисного паркана та відповідної картки порушення благоустрою є грубим порушенням вимог.

“Тобто забудовник самовільно, всупереч закону здійснив демонтажні роботи 200-річного будинку на вул. Ярославській, 13-Б, що підпадає під кримінально-правову кваліфікацію ст. 356 КК України – самоправство. На місце викликана поліція, оформлюються відповідні заяви”, – наголосив Перов.

Відповідно до документів, на ділянці заплановано будівництво клубного будинку. Замовником виступає керуючий партнер юридичної компанії “Алєксєєв, Боярчуков і партнери” Сергій Боярчуков. Будинок не було внесено до переліку памʼяток культурної спадщини.

Нагадаємо, що у червні забудовники попри заборону знесли історичний будинок на вулиці Жилянській, 47. Це зробили для того, щоб звести багатофункціональний комплекс. Будинок на Жилянській залишався єдиною архітектурною пам’яткою нової забудови та був найстарішим з тих, що збереглися до сьогодення.

За словами Перова, раніше це була територія молокозаводу на Жилянській, зокрема, тут розміщувалася адміністрація підприємства. У ХІХ ст. садиба належала до території пивзаводу Йосифа Бродського та, ймовірно, використовувалася для проживання працівників.

У 2021 році цей будинок потрапив до так званого “Списку Кличка по культурній спадщині”. Тоді мер столиці сформував список зі 100 цінних історичних будівель, а КМДА наклала мораторій на їхній демонтаж або перебудову. 

Згодом Київська будівельна компанія “Ковальська” подала позов про захист честі та гідності проти активіста громадської організації “Зелена хвилина”, юриста ініціативи “Мапа реновації” Дмитра Перова. Причиною став пост активіста про знесення забудовником історичної будівлі на вулиці Жилянській.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter