Забудовник подав до суду на активіста Дмитра Перова через пост про знесення історичної будівлі на вулиці Жилянській

Дата: 05 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Київська будівельна компанія “Ковальська” подала позов про захист честі та гідності проти активіста громадської організації “Зелена хвилина”, юриста ініціативи “Мапа реновації” Дмитра Перова. Причиною став пост активіста про знесення забудовником історичної будівлі на вулиці Жилянській.

Про це активіст Дмитро Перов повідомив у коментарі виданню ZMINA.

Фото: з фейсбуку

“Ковальська” офіційно подала проти мене позов. Забудовник вважає, що будівля 1860-х років, останній зразок ранньої забудови по вулиці Жилянська, 47, не мала ніякої цінності”, – написав активіст на своїй сторінці у фейсбуці.  

Як розповів активіст, 20 червня він написав пост про те, що забудовник “самовільно зносить найстарішу будівлю по вулиці Жилянська – одноповерховий будинок 1860-х років під номером 47”. 

Фото: з фейсбук-сторінки активіста Дмитра Перова

Коли будинок почали зносити, місцеві мешканці повідомили про це активістів. Дмитро з друзями приїхали на місце події і викликали поліцію. Коли чекали на патруль, екскаватор зніс будинок. За фактом цього активіст написав заяву в поліцію і зазначив, що зносити цінну історичну забудову незаконно.

“Це останній одноповерховий будинок на Жилянській. Він був цінний тим, що давав уявлення про те, якою була забудовувала цієї місцевості в середині 19-го століття”, – додає Перов. 

Крім того, краєзнавець та києвознавець Олександр Михайлик у коментарях під постом Перова розповів, що загаданий будинок був найстарішою будівлею на вулиці Жилянській і однією з найстаріших на Новій Забудові.

“У подібних будинках у 1860-х-1870-х роках жили Старицькі, Драгоманови та інші видатні діячі. Колись такими спорудами була забудована Нова Забудова. Нині ж вона залишалась останньою такою. А враховуючи, що вона була ще й дерев’яною – що для Центрального історичного ареалу неймовірна рідкість, – то ми втратили без перебільшення унікальну пам’ятку”, – написав Михайлик.

Водночас після посту Перова про знесення будівлі та виходу в ЗМІ новин з посиланням на нього піарники компанії “Ковальська” почали погрожувати йому позовом про захист честі, гідності і ділової репутації. За їхніми словами, будинку на Жилянській немає в списку історичної спадщини, отже він не має жодної цінності. 

“Мій пост, який згодом підхопили ЗМІ й зробили новини, про те, що цей історичний будинок знесли, а на його місці хочуть збудувати багатоповерхівку, завдав певних моральних страждань компанії, за що вони хочуть отримати від мене моральну компенсацію”, – говорить активіст у коментарі виданню ZMINA. 

За словами Перова, на місці історичної забудови планують побудувати новий багатофункціональний комплекс. Лише на етапі будівництва буде зрозуміло, що побудують: чи то офісний центр, чи житловий будинок, чи торговельний центр. Проте відповідно до будинкової документації, яка зараз є в реєстрі, забудовник має обмеження на будівництво до 22 поверхів. Активіст вважає, що компанія скористається цим повною мірою та збудує всі 22 поверхи. 

Зараз Перов збирає кошти на адвоката. І додає, що всі свої “мільйони” витратив на архітектурні інтервенції. За останні два місяці Перов спільно з пам’яткоохоронним гуртком “Простір ЦЕГЛА” привів до ладу Будинок з комахами 1893 року, Садибу Баккалинського 1901 року, а нині працює над відновленням унікальної Дачі Едуарда Брадтмана (1911–1914 років) у Пущі.

Раніше в Києві активісти збирали 640 тисяч гривень на покриття витрат за перший рік у судових справах про захист трьох історичних будівель столиці: павільйону “Квіти України”, садиб Дмитрієва та Барбана. 

Нагадаємо, що наразі відбуваються суди в справі про реконструкцію павільйону “Квіти України”. По захист авторських прав до суду звернулася донька архітектора будівлі Миколи Левчука.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter