ФСБ РФ багато років використовує незаконне тримання у СІЗО як спосіб тиску на кримських татар – адвокат

Дата: 28 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Необґрунтоване тримання у СІЗО є багаторічною практикою тиску ФСБ РФ на кримських татар, які відмовилися обмовити себе або інших у справах по надуманих звинуваченнях.

Про це заявив адвокат Еміль Курбедінов, пише “Кримська солідарність”.

Еміль Курбедінов. Джерело: “Кримська солідарність”

Таку заяву правозахисник зробив після судового засідання щодо продовження арешту в СІЗО кримським татарам з Джанкоя та Джанкойського району Енверу Халіллаєву, Наріману Аметову, Алі Мамутову, активісту Арсену Кашці та імаму мечеті в селі Лобаново Вахіту Мустафаєву, яке відбулося у Київському “райсуді” Сімферополя.

Всім підозрюваним подовжили строк тримання до 3 серпня 2024 року.

Нагадаємо, що  рано-вранці 5 березня 2024 року російські силовики в окупованих Бахчисараї та Джанкойському районі провели масові обшуки в будинках кримських татар Рустема Османова, Азіза Азізова, Мемета Люманова, Мустафи Абдураманова, Ремзі Куртнезірова, Ваїта Мустафаєва, Алі Мамутова, Арсена Кашки, Енвера Халілаєва та Нарімана Аметова.

Тоді Ельмаз Усеїнова, дружина Рустема Османова, розповіла, що силовики під час обшуку не повідомили чоловіка про його права. Вони вилучили релігійну літературу та мобільний телефон. 

Вона також заявила, що силовики підкинули її родині заборонену в російському законодавстві книжку про халіфат. Османова примусили підписати протокол, у який окупанти вписали назву підкинутої літератури. 

Дружина Мамутова Ленара Шейхіслямова також заявила про підкидання під час обшуку релігійної літератури.

У імама Мамутова силовики вилучили телефон, військовий квиток та паспорт. Його дружина також заявила про підкинуті окупантами три заборонені релігійні книжки.

За даними кримської правозахисниці Лутфіє Зудієвої, усім затриманим кримським татарам загрожує покарання за ч. 1 та ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter