У Криму після обшуків незаконний “суд” відправив у СІЗО трьох кримських татар із Бахчисарая

Дата: 24 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Увечері 24 серпня незаконний “Київський районний суд” у тимчасово окупованому Сімферополі відправив до СІЗО на два місяці трьох активістів громадської ініціативи “Кримська солідарність” Руслана Асанова, Аметхана Умерова та Ремзі Німетулаєва. Напередодні у їхніх будинках силовики-окупанти провели обшуки.

Про це “Кримській солідарності” повідомили адвокати Марлен Халіков, Едем Семедляєв та Рефат Юнус.

Аметхан Умеров, Ремзі Німетулаєв, Руслан Асанов

Кримським татарам Ремзі Німетулаєву та Руслану Асанову висунули звинувачення за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ, Аметхану Умерову – за ч. 2 цієї ж статті.

Активісти не відкидають обвинувачення окупантів та відмовилися від надання свідчень, пославшись на 51 статтю конституції Російської Федерації.

 

Кримським татарам Сейдамету Мустафаєву, Ельдару Якубову та Абдулмеджиту Сейтумерову суд обере запобіжний захід 25 серпня.

Як підкреслив Рефат Юнус, хоч сторона захисту наполягала на м’якшому запобіжному заході, повідомляла, що Асанов “не має намірів втекти”, незаконний “суд” залишив ці доводи без уваги. Його відправили до Сімферопольського СІЗО №2 на 1 місяць 29 днів.

Аметхана Умерова, як і Ремзі Німетулаєва, відправили до СІЗО на 2 місяці. Він утримуватиметься у СІЗО №2 Сімферополя до 23 жовтня 2023 року. Його адвокат Едем Семедляєв розповів, що не зміг потрапити до підзахисного на обшук та зміг побачити його лише у будівлі незаконного “управління ФСБ”, коли Умерову оголосили обвинувачення.

“З тих матеріалів, які співробітники ФСБ подали до суду, видно, що протягом кількох років [силовики] прослуховували домоволодіння кримських татар, де нібито записали якісь зустрічі. [Для порушення справи використовувалися] показання двох прихованих свідків, які говорять про те, що вони нібито відвідували якісь конспіровані зустрічі”, – розповів Семедляєв.

Нагадаємо, 24 серпня о четвертій ранку російські силовики увірвалися до будинків шістьох кримських татар. Усі вони — цивільні активісти та багатодітні батьки, а у Сейтумерова нещодавно народилася дитина. Абдулмеджит – рідний брат двох політв’язнів з Бахчисарая, заарештованих у березні 2020 року та засуджених до 17 та 14 років позбавлення волі.

Активістів неодноразово затримували на акціях на підтримку інших кримських татар, яких судили з політично вмотивованих справ.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим засудило незаконні дії підконтрольних окупаційній адміністрації РФ в тимчасово окупованому Криму так званих “правоохоронних органів” щодо масових обшуків та затримань представників корінного кримськотатарського народу у Бахчисараї.

Нагадаємо, у квітні 2023 року Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари в Криму й особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter