“Підійдете ближче, заберемо вас усіх”: у Криму окупанти проводять обшуки в будинках активістів “Кримської солідарності”

Дата: 24 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Бахчисараї з четвертої години ранку 24 серпня 2023-го російські силовики обшукують  помешкання активістів “Кримської солідарності” та їхніх родичів. 

Про це інформує громадська ініціатива “Кримська солідарність”

Обшуки відбуваються у таких кримських татар: 

  • Аметхан Умеров;
  • Сейдамет Мустафаєв;
  • Руслан Асанов;
  • Абдулмеджит Сейтумеров;
  • Ельдар Якубов;
  • Ремзі Німетулаєв.

 

Активісти “Кримської солідарності” повідомляють, що будинок Сейдамета Мустафаєва повністю оточили російські силовики. Вони не дозволяють кримським татарам підійти ближче 300 метрів від будинку.

“Одна людина під’їхала ближче, стояла за 150 метрів від будинку. До нього одразу підійшли співробітники, які прибули на обшук, із запитанням: “Що ти тут робиш?”. Він їм поставив зустрічне запитання. На це вони схопили його за волосся і потягли по землі, обшукали всю машину, переглянули прописку в паспорті. У старому місті ситуація не краща, зібралися старійшини, але їм сказали: “Підійдете ближче, заберемо вас усіх”, – розповіли активісти “Кримської солідарності” у тимчасово окупованому Бахчисараї.

Адвокат Едем Семедляєв заявив, що російські силовики не допустили його до свого підзахисного Умера Аметхана, чим порушують базове право людини.  

 

Як повідомляють активісти, після обшуків Мустафаєва, Сейтумерова, Німетулаєва та Якубова відвезли до будівлі незаконного “управління ФСБ” у тимчасово окупованому Сімферополі.

Дружина Ельдара Якубова розповіла, що під час затримання її чоловіка російські силовики зачитали протокол, у якому була озвучена стаття 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

“Чоловік сам їм відчинив двері, вони як зайшли, одразу почали вимагати наші телефони. Потім вони зачитали протокол, в якому була озвучена стаття 205.5, зачитали кілька прізвищ. Слідчий був Костін Дмитро Олексійович. Провели обшук, також взяли документи чоловіка — паспорт та документи про освіту. Вилучили два планшети та телефон чоловіка”, – заявила Айше Якубова, дружина Ельдара Якубова.

Дитина затриманого Сейдамета Мустафаєва

Повідомляється, що 37-річний Аметхан Умеров – учасник пікету у Москві 11 липня 2019 року, батько п’ятьох дітей. Тоді під будівлею Верховного суду РФ росіяни затримали 46 кримських татар, які приїхали висловити протест через масові арешти на тимчасово окупованому Кримському півострові. Щодо всіх затриманих вони склали адміністративні протоколи про порушення за ст. 20.2 ч. 5 КпАП (“порушення встановленого порядку організації чи проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи чи пікетування”). Аметхан Умеров виплатив штраф.

2021 року Умерова знову затримала поліція біля будівлі незаконного “суду” в тимчасово окупованому українському Криму. Його оштрафували за статтею 20.6.1 КоАП РФ (“невиконання правил поведінки за загрози виникнення надзвичайної ситуації”).

2022 року Умеров відсидів кілька діб адміністративного арешту за статтею 20.2.2 КоАП РФ (“організація масового одночасного перебування та (або) пересування громадян у громадських місцях, які спричинили порушення громадського порядку”).

2017 року незаконний “Бахчисарайський районний суд” присудив 28-річному Сейдамету Мустафаєву 10 діб арешту за “участь у несанкціонованому мітингу” під час обшуку у політв’язня Сейрана Салієва. Чоловік – батько чотирьох дітей.

У 2021-му окупанти затримували Мустафаєва та оштрафували за статтею 20.6.1 КоАП РФ (“невиконання правил поведінки при загрозі виникнення надзвичайної ситуації”).

У лютому 2022 року він відсидів кілька діб адміністративного арешту за частиною першою статті 20.2.2 КоАП РФ (“організація масового одночасного перебування та (або) пересування громадян у громадських місцях, які спричинили порушення громадського порядку”).

Як відомо, 23-річний Абдулмеджит Сейтумеров – рідний молодший брат двох політв’язнів — Османа та Сейтумера Сейтумерових. У березні 2020 року ФСБ провела у їхньому будинку обшук. У Абдулмеджита в сім’ї новонароджена дитина.

Про затриманого 37-річного Ремзі Німетулаєва відомо також, що вперше його арештували незаконні “поліцейські” 23 листопада 2021 року під час одночасного затримання 32 кримських татар, які прийшли зустріти адвоката Едема Семедляєва, у якого минув термін адміністративного арешту.

Німетулаєв відбув тоді 10-денний адмінарешт.

Він – батько п’ятьох дітей.

Відомо, що 25 жовтня 2021 року росіяни затримували 43-річного Ельдара Якубова біля будівлі незаконного “Кримського гарнізонного військового суду”, де розглядали апеляційні скарги на вирок “Червоногвардійської групи у справі Хізб-ут-Тахрір”. Незаконний “суд” присудив йому штраф у розмірі 10 тисяч рублів за ст. 20.2.2 КоАП РФ.

Він батько шістьох дітей, утримує матір з інвалідністю.

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав такі дії окупантів помстою кримським татарам за третій саміт Кримської платформи, що відбувся 23 серпня 2023-го за участю 67 країн та міжнародних організацій.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter