У Грузії арештували депутата за домашнє насильство

Дата: 13 Липня 2020
A+ A- Підписатися

У Грузії поліція затримала за домашнє насильство депутата законодавчого органу міста Телаві, що в східній Грузії, Міхеїла Гремелашвілі.

Про це повідомляє видання “JamNews”.

Про випадки домашнього насильства з боку депутата повідомила керівниця центру сурогації “Нью лайф” та двоюрідна сестра Гремелашвілі Маріам Кукунашвілі. За її словами, 8 липня чоловік побив дітей за те, що вони не відразу відреагували на його вимогу принести води, однак жорстоке ставлення до членів сім’ї нібито триває вже не один рік.

За даними слідчих, Гремелашвілі погрожував дружині й дітям пістолетом ТТ, зареєстрованим на його ім’я, і застосував силу. Під час обшуку в будинку сім’ї також вилучили автомат Калашникова, який зберігався там незаконно. Через це, крім сімейного насильства, справу щодо Гремелашвілі порушили й за статтею про незаконне придбання та зберігання вогнепальної зброї. Санкції цих статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі від чотирьох до шести років.

Нагадаємо, що за один місяць поточного року лише в Києві зафіксували понад 3300 звернень щодо домашнього насильства. Більшість цих повідомлень надійшла від жінок, однак про домашнє насильство розповідали й чоловіки. Під час карантину кількість звернень щодо домашнього насильства зросла. Згідно з даними ОБСЄ, дві третини (67%) жінок в Україні віком від 15 років зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства.

У травні поточного року ООН закликала Україну пришвидшити ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання і протидію насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. Активісти, правозахисники та міжнародні партнери неодноразово говорили про те, що, не ратифікувавши Стамбульської конвенції, Україна не зможе належно  розв’язати питання домашнього насильства, ситуація з яким у країні є кричущою. 

У червні президент Зеленський пообіцяв внести на розгляд до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію конвенції. Однак зробить він це тільки після того, як Міністерство закордонних справ подасть відповідну пропозицію. 

Проти ратифікації документа виступають так звані поборники традиційних цінностей та Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), яка публічно виступила проти затвердження, заявивши, що конвенція не передбачає можливості застережень щодо окремих її положень, які стосуються поняття ґендера в його розумінні як чоловіча та жіноча статі, що становить неприпустимі загрози для інституту сім’ї та подружжя в Україні. Однак минулого року Венеційська комісія розвіяла міфи щодо наявності “гомопропаганди” в конвенції

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter