Чи є в Стамбульській конвенції “гомопропаганда” – пояснює Венеційська комісія

Дата: 15 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Міністр юстиції Вірменії звернувся до Венеційської комісії за висновком про те, чи суперечить документ конституції країни. Останнє твердження є популярним серед вірменських противників ратифікації документа і Утриматися від ратифікації, зокрема, закликають Громадська рада Вірменії та Вірменська Апостольська церква. . Комісія проаналізувала конституційні наслідки ратифікації та резюмувала: основне зобов’язання конвенції – запобігати й боротися з насильством щодо жінок та домашнім насильством – вже випливає з конституції Вірменії та міжнародних договорів, учасницею яких вона є.   

У документі також зазначають, що в окремих частинах висновок актуальний і для інших країн Європи, та спростовують панівні упередження щодо Стамбульської конвенції.   

ZMINA коротко переповідає основні положення висновку. 

“Ґендер” не замінить “статі” 

Венеційська комісія окремо розглянула терміни “ґендер”, “ґендерна ідентичність” та “сексуальна орієнтація” як такі, що спричиняють занепокоєння в окремої частини суспільства, оскільки нібито нав’язують “ґендерну ідеологію”.

У висновку наголошують, що документ розрізняє “стать” як біологічну реальність та “ґендер” як соціальні очікування, пов’язані з цією реальністю:   

“Конституція Вірменії не посилається на ґендерні питання, але гарантує рівність чоловіків і жінок та передбачає її просування. Ліквідація насильства щодо жінок за ознакою статі та заходи, спрямовані на  досягнення цього, зокрема й на зміну шкідливих ґендерних стереотипів, повністю відповідають означеному конституційному регулюванню”.  

Стамбульська конвенція також не зобов’язує держав-учасниць визнавати різні категорії осіб або надавати їм особливий статус на основі їхньої ґендерної ідентичності. Натомість у документі лише йдеться про те, що має бути заборонена дискримінація за цією ознакою:

“Це означає, що людині не можна відмовити в захисті від насильства або в статусі жертви через ґендерну ідентичність. Те ж саме стосується і сексуальної орієнтації. Стамбульська конвенція згадує про неї лише в статті про недискримінацію. Це не зобов’язує держави, які не визнають існування юридичного права для осіб, що належать до сексуальної меншини, активно впроваджувати таке поняття у своєму внутрішньому правопорядку”. 

Конвенція не зобов’язує легалізувати одностатеві шлюби 

У висновку зауважують, що Стамбульська конвенція не містить будь-якого визначення сім’ї, партнерських або одностатевих стосунків, а також не підтримує будь-якої конкретної форми таких відносин. 

Шлюб згадують у документі тільки в контексті примусового шлюбу. Тому конвенція не суперечить національним конституціям, які визначають шлюб як союз між жінкою і чоловіком, як, наприклад, у Вірменії.  

Спростовує комісія й занепокоєння щодо того, що Стамбульська конвенція запроваджує нові зобов’язання в царині законодавства про притулок. 

У висновку пояснюють: ратифікація не означає, що всі жінки автоматично отримають право на статус біженця. Конвенція лише визнає, що жінки можуть стикатися з певними різновидами переслідувань, які зачіпають безпосередньо їх. 

Крім того, роз’яснюють у висновку й частину, яка стосується сексуальної освіти для дітей та підлітків. Наголошують, що Стамбульська конвенція не впливає на право батьків навчати своїх дітей, а лише спонукає держави вводити навчальні матеріали щодо освіти та боротьби з насильством у сім’ї до шкільних програм. Як це робити – держава вільна обирати сама. 

У підсумку Венеційська комісія висловлює сподівання, що їхній аналіз допоможе Конституційному суду Вірменії оцінити сумісність Стамбульської конвенції з конституцією країни.

Саме суд має надати власний висновок перед ратифікацією. Спочатку парламент Вірменії планував розгляд ратифікації на середину вересня, але згодом з’явилась інформація, що орган не встигне зробити цього до кінця року. 

Нагадаємо, що в Україні Стамбульську конвенцію мали ратифікувати ще в другому кварталі 2016 року, але цього досі не відбулося.

23 березня 2017 року Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) публічно виступила проти ратифікації Стамбульської конвенції, оскільки вбачає в окремих її положеннях загрози для інституту сім’ї та подружжя в Україні. Водночас правозахисні організації, як, наприклад, Amnesty International, систематично закликають депутатів ратифікувати документ. 

Раніше ZMINA детально пояснювала, що Стамбульська конвенція не загрожує “традиційним сімейним цінностям”. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter