МВС запустило чат-бота для боротьби з домашнім насильством

Дата: 10 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство внутрішніх справ України запустило спеціального чат-бота в Telegram @police_helpbot, щоб допомогти жертвам домашнього насильства. 

Про це повідомили у відомстві. 

Питання протидії домашньому насильству, за словами заступниці міністра внутрішніх справ Катерини Павліченко, навіть у період карантину залишилось у фокусі правоохоронців. З початку запровадження карантину кількість повідомлень на лінію 102 щодо домашнього насильства не збільшилася, стверджує вона, однак додає, що у відомстві розуміють, що це може бути зумовлено низкою факторів.

“З одного боку, вимушена ізоляція та перебування разом із кривдником в одному приміщенні не завжди дає можливість особі, яка страждає від домашнього насильства, викликати допомогу. З іншого боку, зазвичай постраждалі повідомляють на 102 не при першій ситуації домашнього насильства, а часто це відбувається тоді, коли конфлікт досягає максимальної напруги й існує безпосередня загроза життю та здоров’ю. До цього ще додається невизначеність щодо тривалості карантину”, – розповіла Павліченко.

Розроблений у МВС чат-бот може:

  •  допомогти викликати служби допомоги (поліцію і швидку);
  • переадресує на спеціалістів безоплатної правової допомоги, які, своєю чергою, нададуть юридичну консультацію в онлайн-режимі;
  • надасть контакти інших служб допомоги;
  • роз’яснить, що таке домашнє насильство та як протидіяти цьому явищу, повноваження органів і установ, які здійснюють заходи із запобігання домашньому насильству.

Крім того, у відомстві розробили план безпеки, що містить низку рекомендацій для людей, у яких під час самоізоляції є ризик постраждати від домашнього насильства. 

Нагадаємо, що нещодавно Генсек ООН закликав уберегти жінок від епідемії насильства, що поширюється разом з коронавірусом. Згідно з даними організації, у деяких країнах кількість жінок, що звертаються до служб підтримки щодо домашнього насильства, у період карантину подвоїлася. У Франції, наприклад, кількість скарг у поліцію зросла на 30%.

Відомо, що дві третини (67%) українок віком від 15 років зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства. Найчастіше кривдниками виступають партнери жертви. Майже три з десяти жінок (28%), у яких був партнер, кажуть, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства з його боку. 

Усього за один місяць поточного року в Києві зафіксували понад 3300 звернень щодо домашнього насильства. Більшість цих повідомлень надійшла від жінок, однак про домашнє насильство розповідали й чоловіки. Також за неповний місяць на номер національної гарячої лінії з протидії домашньому та ґендерно зумовленому насильству надійшло понад 1700 дзвінків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter