У Білорусі Роману Протасевичу висунули нове обвинувачення

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі колишньому редактору опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роману Протасевичу висунули нове звинувачення — у повторному керівництві “екстремістським формуванням”, а саме адміністрування телеграм-каналу “Беларусь головного мозга”.

Про це пише “Белсат” з посиланням на російські медіа.

Роман Протасевич. Джерело: rsf.org

За даними слідства, Протасевич з жовтня 2020 року до травня 2021 року адміністрував вказаний телеграм-канал. Раніше за цією ж статтею звинуватили іншого редактора NEXTA та “Беларусь головного мозга” Яну Рудику.

У судовому процесі над Протасевичем оголосили перерву до 19 квітня, щоб той ознайомився зі звинуваченням.

Нагадаємо, Протасевича та його дівчину, росіянку Софію Сапегу білоруські силовики затримали 23 травня 2021 року. Через нібито повідомлення про мінування вони примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. 

Канал Nexta був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів у Білорусі. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича та Сапегу політв’язнями. 

Наприкінці червня затриманих перевели під “домашній арешт”. 8 липня Протасевич завів акаунт у твіттері, стверджуючи, що зробив це добровільно й обіцяє бути постійно на зв’язку.

У січні 2022 року журналіст повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту.

Згодом Протасевич назвав себе “ідейним дурником” та заявив, що альтернативи Лукашенку як президенту Білорусі немає.

Софію Сапегу 2022 року обласний суд засудив до шести років колонії. Її визнали винною за двома статтями — щодо розпалювання ворожнечі та незаконного збирання інформації про приватне життя.

У січні 2023-го їй відмовили в помилуванні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter