Політув’язненій Софії Сапезі відмовив у помилуванні Лукашенко

Дата: 11 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі політув’язненій та громадянці Росії Софії Сапезі відмовили в помилуванні. 

Про це повідомляє “Медіазона-Білорусь”. 

Фото: Vadzim Yakubionak / BelTA

Торік у травні Гродненський обласний суд засудив Сапегу до шести років колонії. 

Її визнали винною за двома статтями – щодо розпалювання ворожнечі та незаконного збирання інформації про приватне життя. Також вона має виплатити компенсацію моральної шкоди в сумі 167,5 тисячі білоруських рублів, або близько 65 тисяч доларів, та держмито в понад 7 тисяч рублів за цивільними позовами. 

Звільнення Сапеги за помилуванням захист дівчини ще торік називав найімовірнішим варіантом розвитку подій.

Тепер у неї є ще один варіант – попросити відправити її до Росії для відбування покарання. У такому разі, як казав її адвокат Антон Гашинський, її може помилувати Володимир Путін. Перед етапуванням до російської колонії Сапезі мали б перерахувати термін відповідно до російського кримінального кодексу, що вплине на тривалість покарання, а також її можуть випустити умовно-достроково. 

Попри російське громадянство Сапега майже все життя провела в Білорусі, а останні роки – у Литві. Там вона навчалась у магістратурі Європейського гуманітарного університету (ЄГУ) у Вільнюсі за програмою “Міжнародне право і право Європейського Союзу”. У країні вона мала тимчасову посвідку на проживання. 

Нагадаємо, засновника опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича та росіянку Софію Сапегу затримали 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Диспетчер Олег Галегов, який повідомив пілоту літака, що на борту нібито закладено бомбу, назвав посадку рейса операцією білоруських спецслужб. 

NEXTA був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020-го, після фальсифікації президентських виборів. Режим самопроголошеного Олександра Лукашенка визнав канал екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Правозахисники визнали Протасевича та Сапегу політв’язнями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter