Білоруські правозахисники визнали журналіста Протасевича політв’язнем

Дата: 24 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Викраденого в Мінську білоруськими спецслужбами журналіста, засновника та екс головного редактора опозиційного видання NEXTA Романа Протасевича визнали політв’язнем.

Про це йдеться в спільній заяві білоруських правозахисників, текст якої оприлюднено на сайті правозахисного центру “Вясна”. 

Згідно з документом, Протасевич зазнає переслідувань з боку білоруської влади під час серйозної кризи з правами людини в країні, що почалася після оголошення Олександра Лукашенка президентом у серпні 2020 року й триває до сьогодні.

Громадська діяльність журналіста – це не що інше, як мирна реалізація свобод, гарантованих як Конституцією Республіки Білорусь, так і міжнародним правом, підкреслено в заяві.

Правозахисники вимагають від влади Білорусі негайно звільнити Романа Протасевича, припинити його кримінальне переслідування, а також покласти край політичним репресіям у країні.

Разом з “Вясною” заяву підписали білоруський ПЕН-центр, “Правова ініціатива”, Білоруська асоціація журналістів (БАЖ), Центр правової трансформації Lawtrend та інші правозахисні організації.

Нагадаємо, що опозиційний канал NEXTA був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

23 травня білоруські силовики через нібито повідомлення про мінування примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. 

Після цього з борту зняли та затримали Протасевича і його дівчину, громадянку РФ Софію Сапегу.

Лідери США, Чехії, Латвії, Німеччини, Литви, Ірландії, Польщі та Великої Британії вже закликали розслідувати інцидент із затриманням Протасевича, а до завершення цього розслідування зупинити членство Білорусі в Міжнародній організації цивільної авіації та заборонити всі польоти над республікою. 

Водночас у Євросоюзі закликали негайно застосувати санкції проти режиму Лукашенка через інцидент із примусовою посадкою рейсу Ryanair та затриманням Протасевича.

У Києві 23 травня відбулася термінова акція протесту на підтримку журналіста, під час якої правозахисники та білоруські активісти закликали Україну припинити торгівлю з Білоруссю. 

Фото обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter