Українські правозахисники та білоруські активісти закликають Україну припинити економічні відносини з Білоруссю

Дата: 23 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Під час термінової акції протесту в Києві, організованої у відповідь на затримання білоруськими силовиками засновника опозиційного телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича, правозахисники та білоруські активісти закликали Україну припинити торгівлю з Білоруссю. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA з акції протесту, яка відбулась сьогодні біля МЗС України.  

У заході взяли участь понад сотню осіб.

“Ми закликаємо Україну віднайти способи підтримки білорусів, яких, зокрема, в Україні – багато. Спостерігаючи за тим, як діє білоруська влада, ми розуміємо, що ніхто з нас не може почувати себе у безпеці – навіть у повітрі”, – сказала очільниця Free Belarus Centre в Києві Поліна Бродік

Раніше цього ж дня речник МЗС Олег Ніколенко написав у своєму твітері допис про те, що МЗС України вимагає негайного звільнення затриманого в Білорусі опозиціонера Романа Протасевича. Утім, за оцінкою Бродік, така реакція є “нерішучою”

Голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук закликала міжнародних журналістів до солідарності, вимагаючи “звільнення політв’язня Романа Протасевича”. Вона також закликала уряд України вдатись до реальних заходів впливу на Білорусь. 

“Україна протягом семи років війни з РФ постійно апелює до міжнародної спільноти, демократичних урядів та звертається за підтримкою. І ця ситуація – це тест для України, чи здатна вона надати підтримку, якої потребують громадяни сусідньої держави”, – сказала вона. 

Під будівлею МЗС України активісти скандували гасла “Живе вечно”, “Живе Беларусь”, “Ганьба режиму Лукашенка”. Також вони тримали в руках плакати із написами: “Злочини проти журналістики та людяності не мають кордонів”, “Stop ignore terrorism”, “Stop terrorism. Stop Lukashenko”.

За словами виконавчого директора благодійної організації “Восток SOS” Костянтина Рєуцького, українські правозахисники тривалий час намагаються спілкуватись з українськими посадовцями, домагаючись санкцій проти Олександра Лукашенка

Мені дуже соромно спостерігати, як моя країна, український уряд мовчить у відповідь на катування, насильницькі зникнення у Білорусі та на масові репресії білоруського народу. Ми всі маємо зобов’язання натиснути на український уряд, щоб ми припинили торгувати з режимом узурпатора влади Білорусі, щоб ми припинили підтримувати його фінансово. Ми досі купуємо у Білорусі електрику, пальне та техніку. Через це соромно. Адже кошти українських платників податків підтримують знищення громадянського суспільства в Білорусі. Саме про таку ціль, зокрема, заявляє режим Лукашенка.

Костянтин Рєуцький

Нагадаємо, у Мінську білоруські силовики затримали Романа Протасевича, засновника опозиційного телеграм-каналу NEXTA. Він перебував на борту літака Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Рейс приземлився в національному аеропорту Мінська після отримання повідомлення про мінування, яке виявилось хибним.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала неприйнятною вимушену посадку у Мінську рейсу Ryanair з Протасевичем на борту. Вона попередила, що такі дії повинні мати наслідки.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг вважає, що примусова посадка літака Ryanair в Мінську вимагає міжнародного розслідування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter