Лідери ЄС закликали негайно застосувати нові санкції проти Білорусі через затримання Протасевича

Дата: 24 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Лідери Євросоюзу закликали негайно застосувати санкції проти режиму Олександра Лукашенка через інцидент із примусовою посадкою рейсу Ryanair у столиці Білорусі Мінську 23 травня та затриманням опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Джерело: dialog.ua

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн напередодні запланованого на 24 травня саміту лідерів ЄС закликала до посилення вже запроваджених санкцій ЄС проти Білорусі.

“Обурливе і незаконне поводження білоруського режиму матиме наслідки. Особи, відповідальні за викрадення літака Ryanair, мають бути покарані”, – написала вона у твіттері.

Вимогу звільнити Протасевича висловив також президент Литви Гітанас Науседа. Він назвав інцидент “терористичним актом”, спонсорованим державою Білорусь, і наголосив на тому, що лідери ЄС обговорять ситуацію та “серйозні санкції проти режиму” на саміті в Брюсселі.

Також журналісти видання навели слова високопосадовця ЄС, який на умовах анонімності повідомив “Радіо Свобода”, що потенційні санкційні заходи можуть охоплювати припинення польотів усіх авіакомпаній ЄС над територією країни, заборону на посадку державного авіалайнера “Білавіа” в аеропортах ЄС і припинення транзиту з Білорусі до ЄС.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький звернувся до президента Європейської ради з проханням обговорити негайні санкції проти Білорусі.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що інцидент вимагає “рішучої та єдиної” відповіді з боку ЄС.

Уряд Ірландії, де розташована штаб-квартира Ryanair, назвав інцидент “абсолютно неприйнятним”, водночас у НАТО назвали ситуацію “серйозною та небезпечною” і наголосили на тому, що вона вимагає міжнародного розслідування.

Висловили стурбованість через затримання й закликали притягти до відповідальності уряд Білорусі міністерства закордонних справ Німеччини та Великої Британії.

За словами президента Європейської ради Шарля Мішеля, інцидент не залишиться без наслідків.

Посол США в Білорусі Джулі Фішер засудила інцидент, назвавши те, що сталося з опозиційним до влади Лукашенка журналістом, “небезпечним і огидним”.

Водночас держсекретар США Ентоні Блінкен відреагував на ситуацію таким словами: “Цей приголомшливий акт, вчинений режимом Лукашенка, загрожував життю більш ніж 120 пасажирів, зокрема громадян США”.

Він підкреслив, що Сполучені Штати тісно координують відповідні заходи щодо Білорусі з ЄС, Литвою та Грецією.

Водночас лідери США, Чехії, Латвії, Німеччини, Литви, Ірландії, Польщі та Великої Британії вже закликали розслідувати інцидент із затриманням Протасевича, а до завершення цього розслідування зупинити членство Білорусі в Міжнародній організації цивільної авіації та заборонити всі польоти над республікою. 

Ще до інциденту з Ryanair і Протасевичем ЄС заявляв про підготовку четвертого пакета санкцій, включно з подальшим заморожуванням активів і забороною на видавання віз для фізичних і юридичних осіб через утиски представників опозиції, незгодних з результатами президентських виборів. Захід і опозиція також вважають офіційні результати перегонів, згідно з якими переміг Лукашенко, сфальсифікованими.

Нагадаємо, що напередодні в Мінську затримали Романа Протасевича, засновника опозиційного телеграм-каналу NEXTA. Він перебував на борту літака Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Рейс приземлився в національному аеропорту Мінська після отримання повідомлення про мінування, яке виявилося хибним.

Після затримання Протасевича медіа повідомили, що разом з ним білоруські силовики затримали і його дівчину – 23-річну Софію Сапегу. Росіянка навчається на магістратурі в Європейському гуманітарному університеті (ЄГУ) у Вільнюсі за програмою “Міжнародне право і право Європейського Союзу”. У навчальному закладі вже розповіли, що докладають усіх зусиль для якнайшвидшого звільнення дівчини. 

Наприкінці минулого року співзасновників NEXTA Протасевича і Степана Путила білоруський КДБ заніс до списку фізичних осіб, причетних до терористичної діяльності. Слідчий комітет республіки висунув журналістам звинувачення в організації масових безладів у Мінську і розпалюванні соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Сам телеграм-канал NEXTA і його логотип визнано екстремістськими матеріалами на території Білорусі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter