У Мінську поліція зняла з літака та затримала засновника опозиційного телеграм-каналу NЕХТА

Дата: 23 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Мінську затримали Романа Протасевича, засновника опозиційного телеграм-каналу NEXTA. Він перебував на борту літака Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Рейс приземлився в національному аеропорту Мінська після отримання повідомлення про мінування, яке виявилось хибним.

Про це повідомляють телеграм-канал NЕХТА та білоруське видання “Медуза“.

Роман Протасевич

На борту рейсу, який летів з Афін до Вільнюса, був Роман Протасевич! У Білорусі йому загрожує смертна кара. Лукашисти захопили літак, щоб арештувати Протасевича“, – йдеться у повідомленні.

Як свідчать дані сайту flightradar24.com літак розвернувся в районі Ліди і вирушив в Національний аеропорт “Мінськ”, де здійснив посадку.

Пілоти над територією Білорусі подали сигнал SOS, на карті flightradar24.com рейс був позначений червоним. 

Після посадки Романа Протасевича затримали. Цю інформацію підтвердили у телеграм-каналі Головного управління з боротьби з організованою злочинністю і корупцією МВС Білорусі. 

У іншому телеграм-каналі “Пул Первого“, який контролюється Лукашенком, повідомили, що пілоти нібито після повідомлення про замінування звернулися з проханням до Мінська про екстрену посадку.

Хоча борт був майже над кордоном, звернулися до Мінська, щоб прийняти літак. Про ситуацію одразу доповіли президенту. Лукашенко дав чітку команду – розвертати і приймати літак“, – пишуть у ньому. 

Також повідомляється, що за дорученням Лукашенка для супроводу літака підіймали винищувач Міг-29. “Зараз Міг-29 очікує, доки завершаться необхідні заходи з перевірки, щоб супроводити літак до кордону з Литвою“, – додають у повідомленні.

Згодом у пресслужбі аеропорту Мінська заявили, що повідомлення про мінування літака не підтвердилося.

Хоча перевірка ще триває, можна вже сказати, що повідомлення про мінування було неправдивим. Коли літак продовжить політ за маршрутом, поки важко сказати“, – розповіли у пресслужбі. 

Нагадаємо, у листопаді 2020 року співзасновники NEXTA Роман Протасевич і Степан Путило були включені білоруським КДБ в список фізичних осіб, причетних до терористичної діяльності. Слідчий комітет Білорусі пред’явив журналістам звинувачення  в організації масових безладів в Мінську і збудженні соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Сам телеграм-канал NEXTA і його логотип визнані екстремістськими матеріалами на території Білорусі.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter