У Білорусі заарештований журналіст Протасевич завів акаунт у твіттері: пише, що веде його нібито сам і добровільно

Дата: 08 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруський журналіст Роман Протасевич, який перебуває під домашнім арештом через звинувачення в організації масових заворушень, завів акаунт у твіттері й обіцяє бути постійно на зв’язку.

Відповідне відео він оприлюднив у соцмережі.

Джерело: dw.com

“Привіт, чат! Я знову з вами! Нумо розповідайте, що я пропустив за цей час?” – говорить Протасевич.

У відповідь на питання в коментарях під публікацією журналіст каже, що веде сторінку самостійно, за ним ніхто не наглядає, його не катували й він не має намірів покинути Білорусь.

“Щодо тортур. Ще раз повторю, що їх не було. Щонайменше нерозумно було б катувати мене, коли увага всього світу була прикута до ситуації”, – запевнив журналіст.

Водночас у телеграм-каналі TUT.BY зазначили, що в Білорусі людям під домашнім арештом зазвичай забороняють контакти із зовнішнім світом.

“Що саме забороняти, вирішує слідчий. Але зазвичай обвинуваченого відмежовують від спілкування, зокрема, щоб він не міг обмінюватись інформацією щодо кримінальної справи. Відомо, що з адвоката Протасевича взяли підписку про нерозголошення”, – йдеться в повідомленні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що білоруський державний телеканал ОНТ на початку червня показав “інтерв’ю” з Протасевичем, у якому той “визнає провину”, засуджує дії опозиції та підтримує режим самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка. Рідні та соратники білоруса переконані, що запис зробили після катувань та тиску.

Нагадаємо, засновника опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Протасевича та росіянку Софію Сапегу білоруські силовики затримали 23 травня 2021 року. Через нібито повідомлення про мінування вони примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса.

Канал NEXTA був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів у Білорусі. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича та Сапегу політв’язнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter