Білоруський держканал показав відео із затриманим Протасевичем, у якому він “засуджує” опозицію

Дата: 04 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруський державний телеканал ОНТ показав “інтерв’ю” із захопленим опозиційним журналістом Романом Протасевичем, у якому він “визнає провину”, засуджує дії опозиції та підтримує режим самопроголошеного Олександра Лукашенка. Рідні та соратники білоруса переконані, що запис зробили після катувань та тиску. 

Запис інтерв’ю виклали на ютубі. 

Слова Протасевича показали в програмі “Марков. Нічого особистого”, яку веде керівник ОНТ Марат Марков. Політв’язень розповів, що почувається чудово та зробив декілька суперечливих заяв. На думку рідних та колег, зробив він це під тиском. 

Так, Протасевич заявив, що визнав свою провину в організації масових несанкціонованих акцій в країні та організації і підготовці дій, що порушують громадський порядок. Він, за його словами, був одним з тих, хто публікував заклики вийти на вулицю в серпні минулого року.

“Я, дійсно, повністю визнав провину в цій частині. І далі я усвідомлював, що заклики, які опублікував я, зокрема, – вони стали наслідком того, що на вулиці, по суті, почалися неконтрольовані заворушення. І, по суті, три дні Мінськ жив у хаосі”, – каже на записі білорус. 

Затриманий опозиційний журналіст нібито підтвердив те, що протести в Білорусі спонсорують з-за кордону, зокрема з Росії. Протасевич заявив, що після завершення активної фази білоруського протесту телеграм-канал Nexta Live мав зайнятися ситуацією в РФ. Окрім цього, він “засудив” дії опозиції та підтримав Лукашенка. У посадці літака в Мінську Протасевич винуватить людину з оточення Світлани Тихановської

Батьки Романа Протасевича після перегляду інтерв’ю розповіли, що помітили на руках сина сліди від кайданок. Мати політв’язня Наталія також звернула увагу на те, що на записі обличчя Протасевича трохи замилене та затемнене. 

“Чи не є це наслідком того, що ще не зійшли синці на обличчі, на носі й сліди удушення на шиї, які були чітко помітні ще на відео, наданому на тому тижні”,каже жінка. 

Інтерв’ю Протасевича стало не першим записом, на якому можна побачити політв’язня після затримання. Перше “відео із зізнаннями” білоруса опублікували через два дні після захоплення літака в Мінську. На ньому також видно деякі сліди від, ймовірно, катувань на тілі чоловіка. 

Нагадаємо, що 23 травня білоруські силовики через нібито повідомлення про мінування примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Після цього з борту зняли та затримали засновника, екс головного редактора опозиційного каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину, громадянку РФ Софію Сапегу.

Саме цей канал був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича політв’язнем, його негайного звільнення вимагає від влади Білорусі міжнародна правозахисна організація Amnesty International.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter