Amnesty International вимагає від Білорусі негайно звільнити Романа Протасевича

Дата: 24 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International виступила з вимогою до влади Білорусі негайно звільнити опозиційного журналіста, засновника та ексголовреда NEXTA Романа Протасевича.

Текст заяви розміщено на сайті організації. 

“Немає сумнівів у тому, що білоруська влада використала фальшиву загрозу вибуху і винищувач МіГ, щоб змусити приземлитися літак, який летів з однієї країни Європейського Союзу до іншої”, – сказала директорка Amnesty International у регіоні Східної Європи й Центральної Азії Марі Стразерс.

На її переконання, це зроблено з єдиною метою – затримати й змусити замовкнути опозиційного до білоруської влади журналіста, який виїхав із країни.

За словами правозахисниці, “хоча це звучить як сценарій до голлівудського фільму, насправді це реальність очевидного акту повітряного піратства, яка відверто лякає”.

ЄС і весь світ мають відреагувати на цю ситуацію й закликати до негайного звільнення Романа Протасевича, вважає вона.

“Йому мають дозволити покинути Білорусь і вирушити до країни, яку сам обере”, – заявила Стразерс.

Раніше стало відомо про те, що викраденого в Мінську журналіста Романа Протасевича визнали політв’язнем.

Нагадаємо, що опозиційний канал NEXTA був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

23 травня білоруські силовики через нібито повідомлення про мінування примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Після цього з борту зняли та затримали Протасевича і його дівчину, громадянку РФ Софію Сапегу.

У Євросоюзі закликали негайно застосувати санкції проти режиму Лукашенка через цей інцидент.

Гендиректор ірландської авіакомпанії Ryanair Майкл О’Лірі назвав “піратством за наказом держави” примусову посадку літака.

Литва стала першою країною, чий уряд офіційно заборонив прибуття до країни й відбування з неї літаків, маршрут яких проходить над територією Білорусі.

Фото обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter