Литва першою офіційно заборонила всі авіарейси через Білорусь

Дата: 24 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Уряд Литви офіційно заборонив з опівночі 25 травня прибуття до країни й відбування з неї літаків, маршрут яких проходить над територією Білорусі.

Про це повідомляє Delfi.

Фото: delfi.lt

Після примусової посадки літака в Мінську та затримання журналіста Романа Протасевича деякі авіакомпанії самі почали коригувати маршрути, щоб не летіти через територію республіки. Наразі відомо про такі дії авіакомпаній AirBaltic та Wizz Air. Остання скерувала рейс із Києва до Таллінна в обхід білоруського повітряного простору.

За словами прем’єр-міністерки Литви Інгріди Шимоніте, рішення про заборону прибуття до країни й відбування з неї літаків через Білорусь ухвалили заради безпеки мандрівників.

“Що стосується польотів до Литви й з Литви через повітряний простір Білорусі, незважаючи на те що деякі авіакомпанії самі вирішили скасувати такі польоти, заради безпеки мандрівників запропоновано ухвалити відповідне рішення уряду”, – сказала вона.

Як уточнив міністр транспорту та сполучення Марюс Скуодіс, заборона стосуватиметься щонайменше десяти напрямків. 

“Наші дані показали, що це зачепить 26 рейсів на добу. […] Це все польоти на південь – Туреччина, ті ж Афіни. Це не означає заборони на польоти, це означає, що авіакомпанії мають вибирати інший маршрут”, – зазначив він.

Нагадаємо, що напередодні в Мінську затримали Романа Протасевича, засновника опозиційного телеграм-каналу NEXTA. Він перебував на борту літака Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Рейс приземлився в національному аеропорту Мінська після отримання повідомлення про мінування, яке виявилося хибним. Разом із Протасевичем затримали й росіянку – 23-річну Софію Сапегу.

Наприкінці минулого року співзасновників NEXTA Протасевича і Степана Путила білоруський КДБ заніс до списку фізичних осіб, причетних до терористичної діяльності. Слідчий комітет республіки висунув журналістам звинувачення в організації масових безладів у Мінську і розпалюванні соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Сам телеграм-канал NEXTA і його логотип визнано екстремістськими матеріалами на території Білорусі.

Правозахисники вже визнали Протасевича політв’язнем.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter